ΕΛΛΑΔΑ

Μαρουσάκης: Έρχεται μετεωρολογική «βόμβα» στη χώρα - Πτώση θερμοκρασίας και χιόνια

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για όλη τη χώρα με έντονα καιρικά φαινόμενα και πτώση της θερμοκρασίας κατά 7 βαθμούς Κελσίου ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI (Φωτογραφία αρχείου)

Μετεωρολογική «βόμβα» χαρακτηρίζει το ισχυρό βαρομετρικό που έρχεται από την Ιταλία o μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης μιλώντας στο CNN Greece, εξηγώντας ότι φέρνει έντονη κακοκαιρία στη χώρα μας με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχοπτώσεις, τους ισχυρούς ανέμους και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά».

Το σκηνικό του καιρού αναμένεται να αλλάξει από την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου για όλη τη χώρα από τα ανατολικά προς τα δυτικά με έντονα καιρικά φαινόμενα και πτώση της θερμοκρασίας κατά 7 βαθμούς Κελσίου.

«Η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά το Σαββατοκύριακο. Τώρα ο υδράργυρος δείχνει 20 - 22 βαθμούς Κελσίου. Και αύριο θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες.


Ωστόσο από την Παρασκευή κι έπειτα η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στους 13 – 16 βαθμούς. Αυτό το κύμα κακοκαιρίας θα απασχολήσει όλη τη χώρα.


Από τα ανατολικά προς τα δυτικά στο σύνολο της χώρας μας... χρειάζεται προσοχή και για την ένταση των βροχοπτώσεων και για τους δυνατούς ανέμους που θα επικρατήσουν στο Αιγαίο», λέει στο CNN Greece ο κ. Μαρουσάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την Πέμπτη (19/01) «σε αρκετές περιοχές της χώρας θα κυριαρχούν οι υψηλές θερμοκρασίες με τους νοτιάδες να μεταφέρουν και αφρικανική σκόνη όπου για παράδειγμα στην Αθήνα θα συναντάμε θερμοκρασίες κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά, για την εποχή, επίπεδα», αναφέρει ο ίδιος.

Τα χαρακτηριστικά του βαρομετρικού από την Ιταλία

Το νέο κύμα κακοκαιρίας που χαρακτηρίζεται ως «μετεωρολογική βόμβα» από τον γνωστό μετεωρολόγο, είναι «ένα ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό που θα σχηματιστεί προς τη νότια Ιταλία και ουσιαστικά ενδέχεται η βαρομετρική πίεση να πέσει με πολύ γρήγορο ρυθμό, γι΄αυτό και την αποκαλούμε έτσι. Αυτό το βαρομετρικό θα απασχολήσει και τη χώρα μας από την Παρασκευή έως την Κυριακή με ένα κύμα κακοκαιρίας όπου τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες, ισχυροί άνεμοι ενώ στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Σάββατο να χιονίσει και σε χαμηλά υψόμετρα προς τη δυτική Μακεδονία, όπως για παράδειγμα τη Φλώρινα».

Πάντως, φαίνεται ότι προς το τέλος του μήνα θα έχουμε, χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή φυσιολογικές, για την εποχή, με χιονοπτώσεις που συνεχώς θα κατεβαίνουν σε υψόμετρο. Δεν αποκλείεται να δούμε χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα, υποστηρίζει ο κ. Μαρουσάκης.

Στην Αθήνα ο καιρός το Σαββατοκύριακο θα είναι «βροχερός, με χαμηλές θερμοκρασίες. Ενδέχεται κατά τόπους να έχουμε ισχυρές βροχές και πρόσκαιρες τοπικές καταιγίδες», προσθέτει ο ίδιος.

Ο καιρός από την ΕΜΥ

Παρασκευή 20-01-2023

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα, τα οποία στα δυτικά και τα βόρεια πιθανόν να είναι έντονα, από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα περιοριστούν στα ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Σάββατο 21-01-2023

Στην ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που βαθμιαία θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια, στα δυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στο Αιγαίο και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 με 8, με εξασθένηση στα δυτικά από το μεσημέρι.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Κυριακή 22-01-2023

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, τις πρωινές ώρες στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6, με ενίσχυση στο Ιόνιο από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Δευτέρα 23-01-2023

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης