ΑΠΟΨΕΙΣ

Ενέργεια: Θα σταθεί επιτέλους η Ευρώπη στο ύψος της;

Η Ευρώπη καλείται για ακόμη μια φορά να σταθεί στο ύψος της, δείχνοντας -επιτέλους- πυγμή και αποφασιστικότητα

Πριν από 10 χρόνια, μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης που μάστιζε την Ευρώπη, ένας άνθρωπος βρέθηκε να «πάρει πάνω του» το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ο Μάριο Ντράκι άρθρωσε το περίφημο “whatever it takes”, οι αγορές πήραν ξεκάθαρο μήνυμα και η πορεία του ευρώ και κατ΄ επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομίας αντιστράφηκε.

Σήμερα, μια δεκαετία αργότερα, η ενεργειακή κρίση απειλεί εκ νέου να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, ενώ ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι καλείται να κερδίσει τις εκλογές στην Ιταλία που θα γίνουν στις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας.

Και έτσι, η Ευρώπη καλείται για ακόμη μια φορά να σταθεί στο ύψος της, δείχνοντας -επιτέλους- πυγμή και αποφασιστικότητα ώστε να αντιμετωπίσει τον πιο βαρύ χειμώνα στη σύγχρονη ιστορία της.

Θα τα καταφέρει; Τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι αποσπασματική, χωρίς ενιαία στρατηγική και με ημίμετρα. Το περίφημο πρόγραμμα RePowerEU αποδεικνύεται αναποτελεσματικό και οι μακροχρόνιες στρατηγικές στροφής στην πράσινη ενέργεια δεν καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες.

Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή, η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο “whatever it takes” που θα την θωρακίσει και θα εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια έναντι των απανταχού εκβιαστών και κερδοσκόπων. Και αυτό το μήνυμα πρέπει να δοθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, πριν τον ερχομό του Χειμώνα, όταν και οι ενεργειακές ανάγκες θα πολλαπλασιαστούν.

Το παρήγορο σε αυτή την υπόθεση είναι πως απέναντι στην ενεργειακή κρίση η Ευρώπη εμφανίζεται ενωμένη. Σε αντίθεση με το 2012, δεν υπάρχουν «δύο ταχύτητες» ενώ οι «μεγάλοι» της Ευρωζώνης πλήττονται περισσότερο από την περιφέρεια. Έτσι, ακόμα και για ίδιο όφελος, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί μια λύση στα μέτρα της Γερμανίας και της Γαλλίας, από την οποία όμως θα ωφεληθούν και οι υπόλοιπες χώρες.

Από την άλλη, δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτικός με την πυγμή και την αποφασιστικότητα του Μάριο Ντράγκι, ενώ ο ίδιος ο «σούπερ Μάριο» βρίσκεται σε πολιτικό κυκεώνα.

Έτσι, το ερώτημα παραμένει: Θα σταθεί επιτέλους η Ευρώπη στο ύψος της; Ή -ως συνήθως- θα κωλυσιεργήσει με τις αποφάσεις να «παγώνουν» στους διαδρόμους των Βρυξελλών, μαζί με τους Ευρωπαίους πολίτες;

Το σίγουρο είναι πως θα το μάθουμε σύντομα, είτε για καλό είτε για κακό. Και εκείνοι που θα λάβουν τις αποφάσεις, θα υποστούν και τις συνέπειες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης