ΑΠΟΨΕΙΣ

Διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και ανάπτυξη των ΑΠΕ… χθες!

H πορεία ανάπτυξης των ΑΠΕ και η επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται κυρίως από την διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου Unsplash

Οι διαρροές των αγωγών Nord Stream 1 και 2 και η πιθανή αχρήστευση τους από την εισροή θαλασσινού νερού αναδεικνύουν την σημασία διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και επιταχύνουν τις αποφάσεις της ΕΕ για την ενεργειακή απεξάρτηση της από την Ρωσία και την ώθηση ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Η χώρα μας αποκτά ένα πολύ κομβικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, αποτελώντας βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά κυρίως διαθέτοντας ένα πολύ μεγάλο δυναμικό στις ΑΠΕ.

Όπως είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης πρόσφατα στο 17ο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο, που διοργάνωσε η ΗΑΕΕ, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, επιταχύνοντας τις ξένες επενδύσεις και απλοποιώντας το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Είναι γεγονός ότι η πορεία ανάπτυξης των ΑΠΕ και η επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται κυρίως από την διαθεσιμότητα ηλεκτρικού χώρου και των αναγκαίων υποδομών και όχι από την διαθεσιμότητα επενδύσεων, οι οποίες είναι ήδη πολλαπλάσιες της υφιστάμενης χωρητικότητας του δικτύου.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Παύλου Μυλωνά, CEO στην Εθνική Τράπεζα, θα απαιτηθεί να υλοποιηθούν επενδύσεις συνολικού ύψους 55-60 δισ. ευρώ έως το 2030, τόσο σε έργα υποδομών, παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας ΑΠΕ, διασύνδεσης αλλά και ενεργειακής αναβάθμισης βιομηχανίας και νοικοκυριών.

Η ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ είναι απαραίτητη για την ενεργειακή μετάβαση με την πλήρη αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, μιλώντας στο 17ο Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Συνέδριο που διοργάνωσε η HAEE, επιβεβαίωσε την δημιουργία πρόσθετου ηλεκτρικού χώρου ύψους τουλάχιστον 10 GW έως το τέλος της δεκαετίας και την συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος του ύψους 5 δις ευρώ, το οποίο θα διπλασιάσει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Παρά τα όποια αναγκαία πισωγυρίσματα με το λιγνίτη, είναι πολύ θετικό ότι η χώρα έχει επικεντρωθεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών που ενισχύουν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και άρουν τεχνικούς περιορισμούς με την αναβάθμιση των δικτύων και τις διασυνδέσεις.

Η ενεργειακή πραγματικότητα μας αποδεικνύει ότι η μόνη λύση για την έξοδο από την κρίση είναι η ραγδαία αύξηση των ΑΠΕ, οι οποίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο και συν-ιδρυτή της Akuo Energy, Eric Scotto, θα πρέπει να συνδυαστούν και με την επιτάχυνση ψηφιοποίησης των ενεργειακών συστημάτων.

Η Ευρώπη εισέρχεται σε ένα επόμενο, ακόμα πιο δύσκολο στάδιο της ενεργειακής κρίσης. Οι πρόσφατες διαρροές και η μεγάλη εξάρτηση από μία πηγή μέσω μιας συγκεκριμένης όδευσης, όπως αυτή του Nord Stream, δίνουν με τον πλέον εμφατικό τρόπο το μήνυμα για την μελλοντική στρατηγική στον ενεργειακό τομέα με βασικούς πυλώνες την διαφοροποίηση των πηγών και την μεγιστοποίηση των ΑΠΕ, σύμφωνα και με τις επιταγές του FiTfor55 και του REPowerEU.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης