FOCUS

Γιατί η Οδική Ασφάλεια είναι θέμα Παιδείας και Πολιτισμού

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Οδική Ασφάλεια είναι ένα ζήτημα ζωής και θανάτου και σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα συγκεκριμένα, οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους.

Η σκληρή αλήθεια είναι πως στη χώρα μας τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την υψηλότερη αιτία θανάτου μεταξύ των νέων, ενώ μέχρι σήμερα η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις σε ό,τι αφορά στον τομέα της οδικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία για τα τροχαία όμως είναι θλιβερά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί απλώς να αναφέρουμε ότι 3.500 άνθρωποι χάνονται κάθε μέρα στους δρόμους της Ευρώπης και 1,35 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως σε όλο τον κόσμο. Με βάση τη Διεθνή Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Οδική Ασφάλεια (2018), μάλιστα, η πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες 5 έως 29 ετών είναι τα τροχαία δυστυχήματα!

Το κακό οδικό δίκτυο είναι ένας παράγοντας της ζοφερής αυτής πραγματικότητας, όμως πρέπει επιτέλους να αποδεχτούμε πως ο καθοριστικότερος παράγοντας σε αυτή την εξίσωση είναι η οδηγική συμπεριφορά του καθενός μας, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο οδηγούμε.Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, οι δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», έχουν μεγάλη αξία και σημασία.

Ο Πάνος Μυλωνάς και η σημασία της Παιδείας στην οδική μας ασφάλεια

Ήταν πριν από 16 χρόνια όταν ο ταλαντούχος φοιτητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, Πάνος Μυλωνάς, έχασε τη ζωή του στην Εθνική Οδό Πατρών-Κορίνθου. Μέχρι σήμερα, ωστόσο,ο Πάνος συνεχίζει να αποτελεί πηγή δύναμης μέσα από τις δράσεις του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλεια (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», έναν Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό που από το 2005 μαθαίνει στους νέους τι σημαίνει υπεύθυνη οδήγηση και σεβασμός στον δρόμο.

Φέτος, λοιπόν, από τις 16 έως τις 22 Μαρτίου και για 13η συνεχή χρονιά, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» διοργανώνει την Πανελλαδική Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμησε ό,τι αφορά στη σημασία της οδικής ασφάλειας και του Πολιτισμό στον δρόμο. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας-θεσμού, είναι μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση μικρών και μεγάλων να υπάρξει πρόληψη και μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων, που αποτελούν μία παγκόσμια μάστιγα και τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας.

«Παιδεία και Πολιτισμός για την Οδική Ασφάλεια όλων μας». Το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης είναι αναμφίβολα αρκετό για να αποκαλύψει το πόσο σημαντική μπορεί να αποδεχθεί για τους νέους μας η ενημέρωση για την Οδική Ασφάλεια. Διότι μέσα από την εκπαίδευση των παιδιών, των νέων και των επαγγελματιών οδηγών σε βασικά θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και Οδικής Ασφάλειας, οι οδηγοί του σήμερα και του αύριο θα κατανοήσουν τη σημασία της ευγένειας στον δρόμο, στοιχείο δείχνει πάνω από όλα Παιδεία και Πολιτισμό. Και μέσα από τον σεβασμό και την οδική ευγένεια, μπορούμε ενδεχομένως να δούμε τους θλιβερούς αριθμούς για τα τροχαία συμβάντα στη χώρα μας να αποκτούν -επιτέλους- μια καθοδική πορεία.

Για την ίδια την Πρόεδρο του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», κυρία Βασιλική Μυλωνά, άλλωστε, «η συμπεριφορά μας στο δρόμο, ως πεζοί, ποδηλάτες, οδηγοί, συνεπιβάτες, συμβάλλει καθοριστικά στην προσωπική μας ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των άλλων γύρω μας, και ταυτόχρονα αντανακλά την παιδεία και τον πολιτισμό μας»

Η Οδική Ασφάλεια στην περίοδο της πανδημίας

Ποια είναι, λοιπόν, τα προγράμματα δράσεις που θα πραγματοποιηθούν φέτος στο πλαίσιο της Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας και αξίζουν την προσοχή μας; Πολλές από τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και νέους και δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών στη διάρκεια της 13ης Πανελλαδικής Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας έχουν μετατεθεί ήδη σε μεταγενέστερη ημερομηνία μετά την ανακοίνωση των προληπτικών ειδικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα. Το ίδιο και η πραγματοποίηση της εθελοντικής αιμοδοσίας που είχε προγραμματίσει το Ινστιτούτο για την Κυριακή 22 Μαρτίου, στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων στο σταθμό Σύνταγμα και η οποία μετατίθεται.

Όμως, επειδή οι ανάγκες για αίμα στα νοσοκομεία της χώρας παραμένουν μεγάλες, οι εθελοντές αιμοδότες μπορούν να προσφέρουν αίμα στο Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο» του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (23/3-27/3 εκτός της αργίας της 25ης Μαρτίου και ώρες 9.30 πμ-13.30 μμ και 17.00 μμ-19.30 μμ., σε ειδικά διαμορφωμένο κτίριο στην είσοδο του Νοσοκομείου) και στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» (καθημερινά 8.30-14.00 και Σαββατοκύριακο: 8.30- 13.30).

Καθώς όμως, το ζήτημα της Οδικής Ασφάλειας είναι και πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα και μας αφορά όλους, μικρούς και μεγάλους, ακόμη και στις πιο δύσκολες περιστάσεις, το Ι.Ο.ΑΣ. θεωρεί σημαντικό να προωθεί στα κοινωνικά δίκτυα σημαντικά μηνύματα για την ασφάλεια όλων μας στο δρόμο. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελούν οι ψηφιακές δημιουργίες μαθητών από όλη την Ελλάδα που διακρίθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Δημιουργίας για την Οδική Ασφάλεια, ο οποίος συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Οι δημιουργίες των μαθητών θα προβάλλονται καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Παράλληλα με τις διαδικτυακές μας καμπάνιες, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) και την υποστήριξη της HELLASTRON, έχει σχεδιάσει και αναρτήσει ενημερωτικό υλικό με βασικές αρχές ασφαλούς οδήγησης για τον επαγγελματία οδηγό. Την κρίσιμη αυτή περίοδο, με τις αυξημένες ανάγκες εφοδιασμού της αγοράς, στόχο είναι να υποστηρίξει και να ενημερώσει όλους τους επαγγελματίες οδηγούς που την περίοδο της πανδημίας, αλλά και καθημερινά, εργάζονται για τη μεταφορά απαραίτητων υλικών και προϊόντων για όλο το κοινωνικό σύνολο.

Η δήλωση της πρόεδρου του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», είναι χαρακτηριστική. «Είναι η στιγμή που πρέπει να κοιτάξουμε όχι μόνο τη δική μας ασφάλεια και την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων, αλλά και την υγεία και ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου», ανέφερε η κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά και πρόσθεσε: «Το ίδιο ισχύει και για την ασφάλεια στο δρόμο, μας αφορά όλους και πρέπει να μας αφορά όλους. Γιατί δύο άνθρωποι χάνονται στους δρόμους της Ελλάδας κάθε μέρα, και πολλαπλάσιοι τραυματίζονται σοβαρά σε τροχαία συμβάντα. Γι’ αυτό λοιπόν “Μένουμε σπίτι”, αλλά για όσους χρειαστεί να μετακινηθούν “στο δρόμο πάντα με προσοχή και υπευθυνότητα”».

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στο Δρόμο

Πάντως, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κυριακή 22 Μαρτίου συμπίπτει επίσης με την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευγένειας στον Δρόμο, μία διοργάνωση που στόχο έχει να υπενθυμίσει σε όλους τους πολίτες ότι η επιθετική και ανεύθυνη συμπεριφορά στον δρόμο μπορεί να προκαλέσει τροχαία δυστυχήματα. Για αυτόν τον σκοπό, το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» και ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (ΣΕΣ) θα προωθήσουν ενημερωτικό υλικό με χρήσιμες συμβουλές με στόχο να διαδώσουν σημαντικά μηνύματα για την ευγένεια στο δρόμο, που δείχνει πάνω από όλα Παιδεία και Πολιτισμό.

Ας ελπίσουμε ότι μέσα από τη σωστή ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των νέων σε ό,τι αφορά στην Οδική Ασφάλεια, θα καταφέρουμε να βάλουμε ένα «στοπ» και να κάνουμε επανεκκίνηση στην οδηγική μας συμπεριφορά.

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Έφτασε η ώρα να ιεραρχήσουμε την οδική ασφάλεια σε πρωτεύον ζήτημα για τη ζωή μας και την κοινωνία στην οποία είμαστε μέλη. Διότι ενδιαφέρομαι για την οδική ασφάλεια σημαίνει ότι απολαμβάνω το δικαίωμά μου στην οδήγηση, χωρίς να στερώ από κανέναν άλλο οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα. Ας βοηθήσουμε τα παιδιά μας να το κατανοήσουν και να το κάνουν πράξη!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης