ΚΟΣΜΟΣ

Βέτο από τη Ρωσία στον ΟΗΕ για την παράταση της έρευνας για τα χημικά όπλα

Reuters/File

Βέτο άσκησε η Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, την Τρίτη, εμποδίζοντας την παράταση τις ερευνών για τις επιθέσεις που έχουν διαπραχθεί στη Συρία με χημικά όπλα.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν να διεξαχθεί ψηφοφορία επί ενός σχεδίου απόφασης το οποίο διένειμαν την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο προβλέπει να δοθεί η εξουσιοδότηση σε μια επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) να συνεχίσουν για άλλον έναν χρόνο την προσπάθειά τους να εξακριβώσουν ποιοι ήταν οι δράστες των επιθέσεων με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του εξαετούς πολέμου στη χώρα.

Η σύμμαχος χώρα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως αναμενόταν, άσκησε βέτο στο αίτημα για την συνέχιση ερευνών της τρέχουσας επιτροπής, η οποία έχει γίνει γνωστή με την ονομασία Κοινός Μηχανισμός Έρευνας (Joint Investigative Mechanism, JIM) και η οποία εκπνέει τη 18η Νοεμβρίου.

REUTERS/Lucas Jackson

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία, ενώ η Βολιβία επίσης τάχτηκε με την απόφαση της Μόσχας και ψήφισε «όχι».

Μόλις έντεκα χώρες ψήφισαν υπέρ της πρότασης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πρόφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως κυβερνητικό αεροσκάφος έριξε σαρίν στην πόλη Χαν Σεϊχούν που βρίσκεται στην επαρχία Ιντλίμπ, σκοτώνοντας 80 αμάχους, ανάμεσά τους πολλές γυναίκες και παιδιά.

Reuters/File

Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην πόλη αυτή είχε διαπιστωθεί ότι περιείχαν ένα άοσμο νευροτοξικό παράγοντα. Η κυβέρνηση Άσαντ έχει αρνηθεί κατ΄επανάληψη ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι επιθέσεις στο Χαν Σεϊχούν έπληξαν μια αποθήκη όπλων που ανήκει στις δυνάμεις των ανταρτών, ισχυρισμό τον οποίο απέρριψαν οι ερευνητές του ΟΗΕ. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο Γαλλικό πρακτορείο, είπε ότι η χημική επίθεση ήταν εντελώς κατασκευασμένη και χρησίμευσε ως «πρόσχημα» για να δικαιολογήσει τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον του συριακού στρατού.

Reuters/File

Σημειώνεται πως οι ερευνητές του ΟΗΕ πήραν συνεντεύξεις από 43 αυτόπτες μάρτυρες, θύματα, ανθρώπους που αποκρίθηκαν πρώτοι στην επίθεση, ενώ χρησιμοποιήθηκαν δορυφορικές φωτογραφίες, φωτογραφίες από τα κατάλοιπα των βομβών και αναφορές έγκαιρης προειδοποίησης.

Reuters/File

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης