ΚΟΣΜΟΣ

Οι γαστριμαργικές παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς

Pixabay

Η Πρωτοχρονιά δεν είναι μόνο φαντασμαγορία πυροτεχνημάτων, ξεφάντωμα και σαμπάνια. Είναι και μία γαστριμαργική πανδαισία που αλλάζει από λαό σε λαό. Ιδού μερικές από τις πρωτοχρονιάτικες λιχουδιές που συνθέτουν το... γκουρμέ φολκλόρ, από τον αμερικανικό Νότο έως την Ιαπωνία.

Hoppin' John, Αμερικανικός Νότος

Η διατροφική παράδοση του αμερικανικού Νότου επιτάσσει έαν πιάτο με χοιρινό, αρακά ή φασόλια και ρύζι που συχνά συνοδεύεται από λάχανο ή άλλα χορταρικά (που έχουν το χρώμα του χρήματος, πράσινο) και καλαμποκόψωμο (που έχει το χρώμα του χρυσού). Το πιάτο που πιστεύεται πως φέρνει καλοτυχία για το νέο έτος, πιθανολογείται πως έχεις τις ρίζες του στην παράδοση της Αφρικής και των Ινδιών και πως έφτασε στη Βόρεια Αμερική από σκλάβους.

Wikimedia

Twelve grapes, Ισπανία

Ενώ οι Αμερικανοί περιμένουν την μεταλλική σφαίρα στην Times Square να πέσει, σημαίνοντας μεσάνυχτα, οι Μαδριλένοι συγκεντρώνονται στην Πουέρτα δελ Σολ, μπροστά στο μεγάλο ρολόι, μετρώντας αντίστροφα τα τελευταία δευτερόλεπτα κάθε έτους. Τόσο εκείνοι όσο και οι πολίτες στα σπίτια τους συνηθίζουν να τρώνε μία ρώγα σταφύλι για κάθε ένα από τους 12 χτύπους τα μεσάνυχτα. Το έθιμο χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα και πιστεύεται πως ήταν επινόηση των σταφυλοπαραγωγών του νότου που τιμούσαν, έτσι, την πλούσια σοδειά τους.

Flickr

Tamales, Μεξικό

Τα διάσημα Tamales είναι ένα πιάτο που εμφανίζεται σε κάθε ξεχωριστή περίσταση στο Μεξικό. Όμως, την περίοδο των γιορτών έχει την τιμητική του. Πρόκειται για ένα έδεσμα ζύμης καλαμποκιού με γέμιση κιμά, τυρί (και ό,τι άλλο λαχταριστό προτιμά η εκάστοτε μεξικανική οικογένεια), τυλιγμένο σε φύλλο μπανάνας ή φλοιό καλαμποκιού.

Σε πολλές οικογένειες, συγκεντρώνονται στα σπίτια οι γυναίκες, καθεμιά επιφορτισμένη με μία δουλειά της διαδικασίας, για να φτιάξουν εκατοντάδες από αυτά τα μικρά πουγκιά, τα οποία στη συνέχεια, θα μοιράσουν σε φίλους, συγγενείς και γείτονες. Την Πρωτοχρονιά συνηθίζεται να σερβίρονται με το περίφημο menudo, μία παραδοσιακή σούπα, ειδική για... δυνατές οινοποσίες.

Flickr

Oliebollen, Netherlands

Στην Ολλανδία, τα περίφημα olienbollen έχουν την τιμητική τους την παραμονή Πρωτοχρονιάς. Οι τηγανητές αυτές μπάλες σε λάδι είναι, με λίγα λόγια, η ολλανδική εκδοχή των ντόνατ και τα βρίσκει κανείς παντού, σε καντίνες και πλανόδιους πωλητές.

Pixabay

Soba noodles, Ιαπωνία

Στα γιαπωνέζικα νοικοκυριά, οι άνθρωποι καλωσορίζουν το νέο έτος τρώγοντας soba noodles, ένα ζυμαρικό που, λόγω μεγάλου μήκους, συμβολίζει τη μακροζωία και την ευημερία και έχει τις ρίζες του στον 17ο αιώνα.

Άλλο ένα πρωτοχρονιάτικο έθιμο είναι το mochitsuki. Το γλυκό, κολλώδες ρύζι πλένεται, περνά από τον ατμό και σε ένα μεγάλο «γουδί» κοπανιέται έως ότου γίνει μία μαλακή μάζα. Έπειτα, τεμαχίζεται σε μικρά κομμάτια και προσφέρεται ως γλυκό μετά το δείπνο.

Cotechino con lenticchie, Ιταλία

Οι Ιταλοί γιορτάζουν την παραμονή Πρωτοχρονιάς με ένα λουκούλειο δείπνο, το οποίο ξεκινά με το παραδοσιακό cotechino con lenticchie, κοινώς λουκάνικο και φακές (το όσπριο που συμβολίζει τον πλούτο και την καλοτυχία).

Wikimedia

Η βασιλόπιτα τού κόσμου

Eίτε λέγεται Βασιλόπιτα στην Ελλάδα, είτε Βanitsa τη Βουλγαρία, είτε Rosca de Reyes στο Μεξικό είτε Galette des rois στη Γαλλία, είναι το παραδοσιακό κέικ της Πρωτοχρονιάς που, στις περισσότερες περιπτώσεις, κρύβει ένα φλουρί στη «σάρκα» του που συμβολίζει την τύχη για όποιον το κερδίσει. Άλλοι λαοί «τιμούν» το γλυκό τα Χριστούγεννα, άλλοι την Πρωτοχρονιά και κάποια τα Θεοφάνεια, στις 6 Ιανουαρίου.

Rosca de Reyes, από το Μεξικό - Flickr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης