ΚΟΣΜΟΣ

Ικανοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για τη συνάντηση Κιμ - Μουν Τζε-ιν

Korea Summit Press Pool/Pool via Reuters

Την ιστορική συνάντηση του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν, χαιρέτισε σήμερα η διεθνής κοινότητα.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες χαιρέτισε την «πραγματικά ιστορική σύνοδο κορυφής» μεταξύ των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, τους οποίους κάλεσε να μετατρέψουν τις δεσμεύσεις τους σε συγκεκριμένες πράξεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του, υπογραμμίζεται ότι ο Γκουτέρες «χαιρετίζει το θάρρος και τις ηγετικές ικανότητες που οδήγησαν σε σημαντικές δεσμεύσεις».

Επιπλέον, τονίζεται ακόμα ότι βασίζεται στους δύο ηγέτες, οι οποίοι συναντήθηκαν στα σύνορα, «να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή όλα εκείνα στα οποία συμφώνησαν».

Ο γενικός γραμματέας «ανυπομονεί» να δει αυτές τις προόδους να εδραιώνονται και να βελτιώνονται στη σύνοδο κορυφής μεταξύ των ηγετών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βόρειας Κορέας που, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση, θα διεξαχθεί «στο εγγύς μέλλον».

Τραμπ: Μια μέρα οι Κορεάτες θα μπορούν να ζουν ειρηνικά μαζί

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ελπίδα του ότι μια μέρα οι Κορεάτες θα μπορούν να ζουν ειρηνικά μαζί, σε μια αποπυρηνικοποιημένη χερσόνησο. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας σε Αμερικανούς αθλητές που συμμετείχαν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Νότια Κορέα, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αναφέρθηκε και στη συνάντηση των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, εκτιμώντας ότι οι δύο πλευρές «μπορούν κάποια στιγμή να ζήσουν αρμονικά, ειρηνικά και σε ευημερία».

«Φαίνεται πως θα μπορούσε να συμβεί» συμπλήρωσε.

«Όταν ξεκίνησα, ο κόσμος έλεγε ότι ήταν αδύνατο. Έλεγαν ότι υπήρχαν μονάχα δύο εναλλακτικές: ας τους αφήσουμε να έχουν ό,τι έχουν ή να πάμε σε πόλεμο. Και τώρα διαθέτουμε μια πολύ καλύτερη εναλλακτική η οποία δεν θεωρείτο από κανέναν ούτε καν πιθανή», τόνισε.

Σε θετικά αποτελέσματα ευελπιστεί η Κίνα

Αλλά και η Κίνα χαιρέτισε την πολιτική βούληση και το θάρρος που επέδειξαν οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι από τη συνάντησή τους θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με δηλώσεις της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ.

Πλήρη αποπυρηνικοποίηση υπόσχονται Κιμ - Μου Τζε-ιν

Μετά το τετ-α-τετ τους, οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εργαστούν για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.

«Η Νότια Κορέα και η Βόρεια Κορέα επιβεβαιώνουν τον κοινό τους στόχο να εξασφαλίσουν, μέσω μιας πλήρους αποπυρηνικοποίησης, μια μη πυρηνική κορεατική χερσόνησο», επισημαίνεται στην κοινή τους δήλωση.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν επίσης σήμερα ότι «δεν θα υπάρξει πλέον πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο», καθώς οι δύο πλευρές θα αναζητήσουν μια συμφωνία για την εγκαθίδρυση «διαρκούς» και «στέρεης» ειρήνης στην χερσόνησο.

Οι δύο γείτονες θα επιδιώξουν συνάντηση με τις ΗΠΑ, ίσως και την Κίνα - που έχουν συνυπογράψει και οι δύο την εκεχειρία – «για να κηρύξουν το τέλος του πολέμου και την εγκαθίδρυση μιας διαρκούς και στέρεης ειρήνης», υπογραμμίζεται στην κοινή τους δήλωση.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύονται επίσης στο κείμενο αυτό για τη μείωση των εξοπλισμών, την παύση των «εχθρικών ενεργειών», τη μετατροπή της αυστηρά φρουρούμενης μεθορίου μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Κορέας σε «ζώνη ειρήνης» και την επιδίωξη πολυμερών συνομιλιών με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης