ΚΟΣΜΟΣ

«Κατηγορώ» της Δ. Αμνηστίας για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία

Συριακή πόλη Ιντλίμπ: συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά από πολυκατοικία που -σύμφωνα με ακτιβιστές- βομβαρδίστηκε από τη ρωσική αεροπορία REUTERS/Ammar Abdullah

Διακόσιοι αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, από ρωσικούς πυραύλους που έπληξαν περιοχές της μαρτυρικής Συρίας, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής, που δοκιμάζεται -σχεδόν πέντε χρόνια τώρα- από τον ανηλεή εμφύλιο, μετρά ολοένα και περισσότερες «πληγές»: Οι Σύροι έχουν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την επέλαση των τζιχαντιστών του ISIS, αλλά και την απάντηση της Δύσης στην τρομοκρατία που κλιμακώνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Στο εφιαλτικό αυτό σκηνικό έρχονται να προστεθούν και οι ρωσικές επιδρομές, οι οποίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, γίνονται αδιακρίτως και πολλές φορές «στα τυφλά», σκορπώντας τον θάνατο μεταξύ των αμάχων και ισοπεδώνοντας ολόκληρες γειτονιές.

Η σχετική έκθεση της Οργάνωσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, στοχεύει να διαψεύσει τους ισχυρισμούς της Μόσχας ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

Τα ευρήματα αποδεικνύουν τη «σοβαρή αποτυχία (της Ρωσίας) να σεβαστεί τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το έδαφος σειόταν σαν να γίνεται σεισμός

Στην έρευνα υπάρχουν συγκλονιστικές περιγραφές από 16 αυτόπτες μάρτυρες -ανάμεσα στους οποίους γιατροί και ακτιβιστές που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές και είδαν τη φρίκη με τα μάτια τους.

Ήταν πολύ διαφορετικό από τις άλλες επιδρομές. Το έδαφος σειόταν σαν να γίνεται σεισμός. Δεν έχω δει χειρότερη καταστροφή. Μια μητέρα με τα δυο παιδιά της σκοτώθηκαν σε ένα σπίτι και ένα νεαρό ζευγάρι σε ένα άλλο

Ως ένα από τα πιο αιματηρά περιστατικά αναφέρεται η επιδρομή της 29ης Νοεμβρίου στην Αρίχα της επαρχίας Ιντλίμπ όταν από ρωσικούς πυραύλους επλήγη λαϊκή αγορά με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 49 άνθρωποι.

'Οπως λέει ο ακτιβιστής Mohammed Qurabi al-Ghazal:

Ήταν μια συνηθισμένη Κυριακή, δεν υπήρχε τίποτα περίεργο. Οι άνθρωποι αγόραζαν αγαθά, τα παιδιά έτρωγαν. Αρχικά υπήρξε μια ηχηρή έκρηξη, σκόνη στον αέρα, και ακολούθησε ο πανικός. Μέσα σε λίγες στιγμές, οι άνθρωποι άρχισαν να ουρλιάζουν, ο αέρας μύριζε καμένο και επικράτησε χάος

Στην έρευνα περιλαμβάνονται επίσης φωτογραφίες και βίντεο από τα σημεία που έπληξαν οι ρωσικοί πύραυλοι.

Εγκλήματα πολέμου;

Η έκθεση με τίτλο «Συρία: Δεν χτυπήθηκαν πολιτικοί στόχοι: Ξεσκεπάζοντας τις δηλώσεις της Ρωσίας για τη Συρία» επικεντρώνεται σε 25 πλήγματα σε πέντε διαφορετικές συριακές πόλεις, τα οποία έγιναν μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 30 Νοεμβρίου.

Σε αυτά, η Αμνηστία αναφέρει πως σκοτώθηκαν «τουλάχιστον» 200 άμαχοι και υποστηρίζει πως οι ρωσικές Αρχές ενδεχομένως ψεύδονται για τις απώλειες μεταξύ του πληθυσμού και συγκαλύπτουν πλήγματα εναντίον τεμένους και νοσοκομείου.

Υπάρχουν αποδείξεις πως ο ρωσικός στρατός «παράνομα χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς σε πυκνοκατοικημένες περιοχές» υποστηρίζει η Οργάνωση.

Σύμφωνα με τον Phil Luther, διευθυντή του προγράμματος της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική:

Ορισμένες ρωσικές επιδρομές, όπως φαίνεται, έπληξαν ευθέως πολιτικούς στόχους καθώς επικεντρώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές -όπου δεν υπήρχαν εμφανείς στρατιωτικοί στόχοι- ακόμη και σε ιατρικές εγκαταστάσεις, προκαλώντας τον θάνατο και τραυματισμό αμάχων. Αυτές οι επιθέσεις ίσως αποτελούν εγκλήματα πολέμου

Η απάντηση της Μόσχας

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας θα διερευνήσει κατά πόσο ισχύουν τα όσα αναφέρει η έκθεση.

Η Μόσχα έχει διαψεύσει αρκετές φορές στο παρελθόν ότι οι επιχειρήσεις της στη Συρία έχουν οδηγήσει στην απώλεια άμαχου πληθυσμού, κάνοντας λόγο για «πόλεμο προπαγάνδας».

Η Ρωσία άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία στις 30 του περασμένου Σεπτεμβρίου, μετά από σχετικό αίτημα του Προέδρου Άσαντ. Σε όλο αυτό το διάστημα έχει πολλάκις επικριθεί πως δεν στοχεύει τους τζιχαντιστές αλλά, κατά κύριο λόγο, τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.

Διαβάστε επίσης:

Σκηνές αποκάλυψης σε προάστιο της Δαμασκού

'Ηταν κάποτε μια χώρα που την έλεγαν Συρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης