ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Γιατί ο Πούτιν δεν κάνει το ρωσικό εμβόλιο; Ένα ερώτημα... με πολλές απαντήσεις

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Μείζον ζήτημα φαίνεται πως έχει γίνει στη Ρωσία το πότε θα υποβληθεί στο εμβόλιο του κορωνοϊό ο πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτρέψει ο ίδιος, σε όλους, να γνωρίζουν για τον εμβολιασμό του κατά του νέου κορωνοϊού, όπως δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Θα το ανακοινώσει ο ίδιος» δήλωσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα σήμερα, η επίσημη σελίδα του εμβολίου Sputnik V στο Twitter, ανακοίνωσε ότι το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έχει αποδειχτεί ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό στους ανθρώπους, ηλικίας άνω των 60 ετών.

Κατά καιρούς, ο Νο.1 πολίτης της χώρας έχει αιτιολογήσει με διαφορετικό τρόπο το λόγο για τον οποίο δεν έχει λάβει ακόμη το εμβόλιο.

Τον περασμένο μήνα ο Πεσκόφ, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, γιατί ο πρόεδρος δεν έχει εμβολιασθεί μέχρι σήμερα, είχε απαντήσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, όντας αρχηγός του κράτους, δεν μπορεί να είναι μεταξύ των εθελοντών που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού χωρίς να περιμένει πότε θα ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές.

Ο Πεσκόφ έδωσε έμφαση στο ότι «ο πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει χρήση ενός εμβολίου που δεν έχει πιστοποιηθεί».

«Τώρα θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και στη συνέχεια, εάν ο ίδιος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο, θα το ανακοινώσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Πριν μία εβδομάδα ο 68χρονος πρόεδρος είχε πει ότι δεν είχε έρθει ακόμη η σειρά του, λόγω ηλικίας, και πως θα περιμένει περισσότερα αποτελέσματα αναφορικά με το δικό του ηλικιακό γκρουπ.

Την περασμένη Τετάρτη η Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη χρήση του ρωσικού εμβολίου, σύμφωνα όμως το Bloomberg, ο δισταγμός του Ρώσου προέδρου να εμβολιαστεί, είχε προκαλέσει ανησυχία στη χώρα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Αργεντινή είναι η πρώτη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής που ενέκρινε επίσημα το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, χωρίς την πραγματοποίηση πρόσθετων κλινικών δοκιμών στην επικράτειά της, αλλά με βάση τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της τρίτης φάσης που έγιναν στην Ρωσία.

Σημειώνεται ότι, όπως είχε ανακοινώσει το Κρεμλίνο, η κόρη του Πούτιν ήταν από τους πρώτους πολίτες που έκαναν το εμβόλιο κατά τις κλινικές δοκιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης