ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Προς παραίτηση ο πρόεδρος της ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για σεξιστικά σχόλια

AP Photo / Takashi Aoyama

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ιαπωνία τα σεξιστικά σχόλια που έκανε ο επικεφαλής της επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, Γιοσίρο Μόρι, με αποτέλεσμα ο ίδιος να εμφανίζεται πλέον έτοιμος να παραιτηθεί από τη θέση του.

Σύμφωνα με το Associated Press που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ο Μόρι σκοπεύει να υποβάλει την παραίτησή του την Παρασκευή.

Όλα ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα, όταν ο ίδιος επιδόθηκε σε μια σειρά από σεξιστικά σχόλια εναντίον των γυναικών. Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο 83χρονος Μόρι υποστήριξε ότι «οι γυναίκες μιλούν πολύ» και ότι «καθοδηγούνται από ένα ισχυρό αίσθημα αντιπαλότητας».

Ο Μόρι, ο οποίος είχε διατελέσει και πρωθυπουργός, υποχρεώθηκε να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τα λεγόμενά του, αν και αρνήθηκε να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Ωστόσο, η «θύελλα» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, οδηγούν την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας σε έκτακτη σύσκεψη την Παρασκευή, με θέμα την παύση του.

Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί στον ήδη μακρύ κατάλογο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσε την 23η Ιουλίου 2021 ως ημέρα έναρξης των Αγώνων, όμως την ίδια ώρα οκτώ στους δέκα Ιάπωνες – βάσει δημοσκοπήσεων – ζητούν την αναβολή ή ακόμη και τη ματαίωσή τους.

Με βάση τον πίνακα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τα ζητήματα ισότητας των δύο φύλων, η Ιαπωνία κατατάσσεται στην 121η θέση σε σύνολο 153 χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης