ΚΟΣΜΟΣ

Αεροδρόμιο Λάρνακας: Η αεροπειρατεία του 1978

REUTERS / YIANNIS KOURTOGLOU

Στα πρόθυρα πολέμου με την Αίγυπτο έφτασε το 1978 η Κύπρος και αφορμή για να προκύψει σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο, είχε σταθεί η δολοφονία του Γιουσούφ ελ Σεμπάι από δύο Άραβες.

Ο Σεμπάι, πρόεδρος του Κινήματος Αφροασιατικής Αλληλεγγύης (AAPSO) δολοφονήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Χίλτον, στο οποίο φιλοξενείτο η 6η Σύνοδος του Κινήματος.

Στις 11:20, δύο ένοπλοι, ο 28χρονος Ιορδανός Σαρί Μοχάμ Κατάρ και ο 26χρονος Κουβεϊτιανός Ζαγιέτ Άλι, μπήκαν στην αίθουσα της συνεδρίασης και πυροβόλησαν εν ψυχρώ τον Σεμπάι, προσωπικό φίλο του τότε πρόεδρου της Αιγύπτου Ανουάρ Ελ Σαντάτ.

Έπειτα από διαπραγματεύσεις που κράτησαν ώρες, οι τρομοκράτες άφησαν ελεύθερους τους ομήρους πλην 15 Αράβων και πέντε μελών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Εν συνεχεία, απαίτησαν τη μεταφορά τους στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, προκειμένου να πετάξουν από εκεί είτε για τη Λιβύη είτε για την Υεμένη, με το αίτημά τους να γίνεται δεκτό.

Το αεροσκάφος απογειώνεται, αλλά προσγειώνεται στο Τζιμπουτί προκειμένου να ανεφοδιαστεί με καύσιμα και τελικά επιστρέφει στη Λάρνακα. Και κάπου εκεί ξεκινά το διπλωματικό επεισόδιο της Κύπρου με την Αίγυπτο.

Στο αεροδρόμιο κάνει την εμφάνισή του ένα C-130 της αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας και οι Αρχές παραχωρούν άδεια προσγείωσης, επειδή μετέφερε εκπρόσωπο της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Οι κυπριακές Αρχές διαπιστώνουν ότι το αεροπλάνο μεταφέρει και Αιγύπτιους κομάντος, με προφανή σκοπό τη διενέργεια επιχείρησης για την απελευθέρωση των ομήρων. Το διατάζουν να απογειωθεί και να επιστρέψει στη βάση του, ωστόσο μόνο αυτό δεν γίνεται.

Οι Αιγύπτιοι επιχειρούν να επιτεθούν κατά του αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών, με αποτέλεσμα η Εθνική Φρουρά να αντιδράσει και το αεροδρόμιο να μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Με βαρέα όπλα επιτίθεται εναντίον του αιγυπτιακού μεταγωγικού.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι να χάσουν τη ζωή τους 15 αιγύπτιοι καταδρομείς και ένας κύπριος υπάλληλος του αεροδρομίου, καθώς επίσης να τραυματιστούν 16 Αιγύπτιοι και 7 εθνοφρουροί.

Η διπλωματική κρίση έχει κορυφωθεί, ωστόσο οι δύο χώρες αποφεύγουν τη σύρραξη και τελικά οι σχέσεις τους αποκαθίστανται στις 30 Μαΐου 1984, επί προεδρίας Χόσνι Μουμπάρακ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης