ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στις ΗΠΑ: Μπέζος, Μασκ και Μπάφετ πληρώνουν σχεδόν μηδενικούς φόρους

Ο Γουόρεν Μπάφετ, αριστερά. και ο Τζεφ Μπέζος AP PHOTO

Στο φως ήρθαν τα εκκαθαριστικά ορισμένων εν των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη –μεταξύ των οποίων ο Τζεφ Μπέζος, ο Ίλον Μασκ και ο Γουόρεν Μπάφετ- προκαλώντας αναστάτωση στις Αρχές στις ΗΠΑ και… οργή στους απλούς πολίτες.

Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Λίλι Άνταμς, δήλωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες διερευνούν πώς δημοσιοποιήθηκαν τα φορολογικά δεδομένα των πολιτών αυτών, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η πράξη αυτή είναι παράνομη.

Η ιστοσελίδα ProPublica δημοσιοποίησε χθες στοιχεία που δείχνουν ότι προσωπικότητες όπως το Τζεφ Μπέζος, ο Ίλον Μασκ, ο Γουόρεν Μπάφετ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Τζορτζ Σόρος, ο Μάρκ Ζάκερμπεργκ και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ αποφεύγουν νομίμως να πληρώσουν φόρους εισοδήματος.

«Η μη εξουσιοδοτημένη δημοσιοποίηση εμπιστευτικών κυβερνητικών πληροφοριών από κάποιο άτομο είναι παράνομη και είναι πολύ σοβαρή» είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Ωστόσο, η κ. Ψάκι υπενθύμισε τη δέσμευση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να πληρώσουν υψηλότερους φόρους οι ιδιαίτερα πλούσιοι Αμερικανοί.

Η ProPublica γράφει σε ανάρτησή της πως ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος δεν πλήρωσε φόρους το 2007 και το 2011 ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Ίλον Μασκ το 2018.

Η ίδια ιστοσελίδα φέρεται να έχει στη διάθεσή της και άλλα στοιχεία, αναφέροντας πως σκοπεύει να τα αναλύσει και να προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως υποστηρίζει η ProPublica, οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί πληρώνουν λιγότερα σε φόρους –κατά μέσο όρο το 15,8% του ακαθάριστου εισοδήματός τους- από τον μέσο εργαζόμενο στις ΗΠΑ.

Ο Τζέσι Άιζινγκερ, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης στην ProPublica, δήλωσε:

«Εκπλαγήκαμε που μπορείς να μηδενίσεις τους φόρους σου όταν είσαι δισεκατομμυριούχος. Η πληρωμή μηδενικών φόρων μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Οι εξαιρετικά πλούσιοι μπορούν να ξεφύγουν τελείως από το σύστημα και με έναν απολύτως νόμιμο τρόπο».

Συμπλήρωσε επίσης, πως οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να βρουν τρόπους για φοροαπαλλαγές και «παραθυράκια» για να μην πληρώσουν τους φόρους τους.

Και ενώ ο πλούτος τους αυξάνεται αστρονομικά επειδή τους ανήκουν οι μετοχές των εταιρειών τους, τα χρήματα αυτά δεν καταγράφονται ως έσοδα.

«Δέχονται, όμως, και τεράστιες φοροελαφρύνσεις, επειδή πολλές φορές δανείζονται από τις τράπεζες…» συμπλήρωσε ο ίδιος, εξηγώντας πως οι δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ τακτικά αγοράζουν ή χτίζουν ή κληρονομούν ένα ακίνητο και μετά το χρησιμοποιούν για να βγάλουν δάνειο.

Και επειδή δεν εμφανίζουν κέρδη ούτε πουλάνε μετοχές δεν εμφανίζουν και έσοδα που θα μπορούσαν να φορολογηθούν.

«Δανείζονται από τις τράπεζες με αρκετά χαμηλό επιτόκιο, ζουν με αυτά τα χρήματα και χρησιμοποιούν τα έξοδα τόκων για φοροελαφρύνσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης