ΚΟΣΜΟΣ

Δίωξη στον Ρεντά Κρικέτ για απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στη Γαλλία άσκησαν οι αρχές

REUTERS/ PHILIPPE WOJAZER

Δίωξη στον Ρεντά Κρικέτ, τον βασικό ύποπτο για μια απόπειρα βομβιστικής επίθεσης που αποτράπηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γαλλία, άσκησαν σήμερα οι γαλλικές δικαστικές αρχές.

Ο 34χρονος Γάλλος κατηγορείται για σύσταση συμμορίας που σχετίζεται με μια εγκληματική τρομοκρατική επιχείρηση.

Ο Κρικέτ, που είχε καταδικαστεί παλαιότερα από τη βελγική δικαιοσύνη για άλλη υπόθεση τρομοκρατίας, πιστεύεται ότι είχε ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι. Στο διαμέρισμα όπου διέμενε, στο Αρζεντέιγ, οι αστυνομικοί βρήκαν τουφέκια, πιστόλια και εκρηκτικές ύλες μεταξύ των οποίων και TATP, μια ουσία που προτιμούν για τις επιθέσεις τους οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά τη σύλληψή του ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ είχε ανακοινώσει ότι αποτράπηκε μια επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ένας άλλος ύποπτος για την ίδια υπόθεση, ο Ανίς Μπ., συνελήφθη την Κυριακή στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, την έκδοση του οποίου ζητεί η Γαλλία.

Δίωξη και στο Βέλγιο στον Αμπντεραμάν Αμερούντ

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση απήγγειλαν οι βελγικές αρχές τη Δευτέρα και στον Αμπντεραμάν Αμερούντ, τον άνδρα που συνελήφθη στη στάση του τραμ στην περιοχή Σάαρμπεκ.

Οι κατηγορίες εναντίον του σχετίζονται με την επιδρομή σε διαμέρισμα στη Γαλλία, όπου οι αρχές λένε ότι απέτρεψαν ένα προφανές σχέδιο επίθεσης.

Όπως μετέδωσε το RTBF, ο Αμερούντ είχε ενεργό συμμετοχή στη δολοφονία του αφγανού πολέμαρχου Αχμέτ Σαχ Μασούντ μία μέρα πριν την 11η Σεπτεμβρίου 2001.Ο Σαχ Μασούντ θεωρούνταν ως ο κύριος πολέμιος των Ταλιμπάν και την ευθύνη για τη δολοφονία του είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα.

Ο Αμερούντ είναι αλγερινής καταγωγής και έχει καταδικαστεί στη Γαλλία για συμμετοχή στη δολοφονία του αφγανού Σαχ Μασούντ. Οι βελγικές αρχές θεωρούν ότι πρόκειται για σημαντικός στέλεχος των τζιχαντιστών και πως η σύλληψή του θα βοηθήσει να ξετυλιχτεί του κουβάρι των επιθέσεων σε Βρυξέλλες και Παρίσι.

Διαβάστε επίσης:

Σχέδιο τζιχαντιστών να χτυπήσουν τον πρωθυπουργό μέσα στο γραφείο του στις Βρυξέλλες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης