ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Χιλιάδες μηνύματα για τον γιατρό που προειδοποίησε για τον κορωνοϊό δύο χρόνια πριν

Ήταν 30 Δεκεμβρίου 2019 όταν ο οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Γουχάν προειδοποίησε τους συμπολίτες του για την ασθένεια που προκαλεί πνευμονία AP Photo/Kin Cheung, File

Χιλιάδες άνθρωποι άφησαν σήμερα μηνύματα στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης του Λι Γουενλιάνγκ, του Κινέζου γιατρού που σήμανε συναγερμό για τον νέο κορωνοϊό, την επέτειο την ημέρας κατά την οποία είχε μάθει για πιθανά κρούσματα ιού που προκαλεί πνευμονία στην Γουχάν και είχε ενημερώσει ύστερα άλλους γιατρούς.

Στις 30 Δεκεμβρίου του 2019, ο Λι, ο οποίος εργαζόταν ως οφθαλμίατρος σε νοσοκομείο της Γουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο ιός SARS-CoV-2, είδε μια ιατρική έκθεση που έδειχνε ότι επιβεβαιώθηκαν στην πόλη πιθανά κρούσματα κορωνοϊού SARS, όπως έγραψε ο ίδιος σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Weibo.

Ωστόσο, η προειδοποίηση δεν ήρθε χωρίς κόστος για τον ίδιο. Στις αρχές Ιανουαρίου, αφού οι πληροφορίες για «κρούσματα SARS» αναρτήθηκαν σε ομάδα WeChat, ο Λι εκλήθη από την τοπική αστυνομία. Στις 12 Ιανουαρίου, πήγε στο νοσοκομείο, όπου προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό. Πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου του 2020.

Ο θάνατός του προκάλεσε θλίψη σε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι ήταν πολύ ανήσυχοι καθώς ελάχιστα ήταν γνωστά για τον ιό και οι αρχές της χώρας δέχονταν πυρά για έλλειψη διαφάνειας και σκληρή προσέγγιση απέναντι σε μάρτυρες δημόσιου συμφέροντος, όπως ο Λι.

Από τότε ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη στον τρόπο που η Κίνα αντιμετώπισε την πανδημία, αλλά οι πολίτες συνέχισαν να αναρτούν μηνύματα στον λογαριασμό του Λι, ειδικά σε επετείους.

«Καλή Χρονιά δρ. Λι, θα σε θυμόμαστε για πάντα», έγραψε ο χρήστης Tdby. Άλλοι γράφουν στο Weibo σύντομες ευχαριστίες, σχόλια για το πόσο γρήγορα πέρασαν δύο χρόνια ή αναρτούν emojis με κεριά.

Ο Φανγκ Κετσένγκ, ερευνητής σε θέματα επικοινωνίας στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ είπε ότι το microblog του Λι στο Weibo έχει γίνει διαδικτυακός τόπος, όπου οι άνθρωποι εκφράσουν συναισθήματα που δεν νιώθουν άνετα να κάνουν αλλού.

«Τέτοιου είδους σημεία για να εκφράζεται κανείς ανώνυμα χρειάζονται σε κάθε κοινωνία, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη σημερινή Κίνα», σημείωσε ο ίδιος.

Νέα έξαρση, δύο χρόνια μετά

Η ηπειρωτική Κίνα έχει ανακοινώσει 101.683 επιβεβαιωμένα κρούσματα έως τις 28 Δεκεμβρίου, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται συνολικά σε 4.636.

Εξάλλου, ο τεχνολογικός και βιομηχανικός κόμβος της Σιάν στην Κίνα κατέγραψε σήμερα πάνω από 100 νέα κρούσματα COVID-19, ανεβάζοντας τον απολογισμό των μολύνσεων τοπικής μετάδοσης στο υψηλότερο επίπεδο για οποιαδήποτε κινεζική πόλη φέτος.

Η Σιάν ανακοίνωσε 155 νέα κρούσματα τοπικής μετάδοσης για τις 29 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τοπικά στοιχεία. Αυτό ανεβάζει τον αριθμό των τοπικών μολύνσεων σε πάνω από 1.100 από τότε που ξεκίνησε η έξαρση στις 9 Δεκεμβρίου και ανάγκασε τις αρχές να θέσουν την πόλη των 13 εκατ. κατοίκων σε lockdown.

Παρά τον χαμηλό απολογισμό κρουσμάτων συγκριτικά με εστίες σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, αξιωματούχοι της Σιάν έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης από τις 23 Δεκεμβρίου, καθώς το Πεκίνο απαιτεί κάθε έξαρση να τίθεται γρήγορα υπό περιορισμό.

Η Samsung Electronics και η Micron Technology, δύο από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες κατασκευής καρτών μνήμης, έχουν προειδοποιήσει ότι το lockdown μπορεί να επηρεάσει τις μεταποιητικές τους μονάδες στην περιοχή.

Η Σιάν είναι επίσης μεγάλος τουριστικός προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες στη συλλογή των πήλινων αγαλμάτων στρατιωτών που έχουν θαφτεί μαζί με τον πρώτο αυτοκράτορα της Κίνας πριν από 2.000 και πλέον χρόνια.

Οι αρχές έχουν πραγματοποιήσει πολλαπλούς κύκλους μαζικής διενέργειας τεστ για να εντοπιστούν οι μολύνσεις. Σήμερα ξεκίνησε ο έκτος γύρος, μία ημέρα μετά τον πέμπτο.

Σε πολλούς κατοίκους έχει απαγορευθεί η έξοδος από τα συγκροτήματα κατοικιών τους εκτός κι να πηγαίνουν να υποβληθούν σε τεστ COVID-19 ή συντρέχει σοβαρός λόγος και έχουν τη σχετική έγκριση των αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης