ΚΟΣΜΟΣ

Καζακστάν: Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά την αποστολή Ρώσων αλεξιπτωτιστών

Ο πρόεδρος Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ως μέρος μιας στρατιωτικής συμμαχίας πρώην σοβιετικών κρατών υπό την ηγεσία της Μόσχας (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Νέα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην κύρια πόλη του Καζακστάν την Πέμπτη, μετά την αποστολή αλεξιπτωτιστών από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας για να καταστείλουν την εξέγερση που συγκλονίζει τις τελευταίες μέρες τη χώρα.

Η αστυνομία στην κύρια πόλη Αλμάτι είπε ότι σκότωσε δεκάδες «ταραχοποιούς» κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι αρχές ανέφεραν ότι τουλάχιστον 18 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων δύο βρέθηκαν αποκεφαλισμένα. Πάνω από 2.000 άτομα συνελήφθησαν.

Μετά από μια νύχτα έντονων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών στους δρόμους, μια προεδρική κατοικία στην πόλη και το γραφείο του δημάρχου έγιναν παρανάλωμα, και καμένα αυτοκίνητα γέμισαν την πόλη, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Reuters.

Στρατιωτικό προσωπικό ανέκτησε τον έλεγχο του κεντρικού αεροδρομίου, το οποίο κατέλαβαν νωρίτερα οι διαδηλωτές. Το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, που καταλήφθηκε εναλλάξ από στρατεύματα και εκατοντάδες διαδηλωτές καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στρατιώτες πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών και αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης του Καζακστάν, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Νωρίτερα, τα πρακτορεία ειδήσεων AFP και Reuters μετέδωσαν πως ακούγονταν πυροβολισμοί στο κέντρο του Αλμάτι.

Πολλές ριπές όπλων ακούστηκαν από τη συνοικία του δημαρχείου, το οποίο βρέθηκε χθες στο στόχαστρο εκατοντάδων διαδηλωτών.

Η ανάπτυξη της Ρωσίας ήταν ένα στοίχημα του Κρεμλίνου ότι η ταχεία στρατιωτική δύναμη θα μπορούσε να διασφαλίσει τα συμφέροντά του στο πετρέλαιο και το ουράνιο που παράγει αυτό το έθνος της Κεντρικής Ασίας, καταπνίγοντας γρήγορα τη χειρότερη βία στα 30 χρόνια ανεξαρτησίας του Καζακστάν.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters άκουσαν εκρήξεις και πυροβολισμούς καθώς στρατιωτικά οχήματα και δεκάδες στρατιώτες προχωρούσαν, αν και οι πυροβολισμοί σταμάτησαν ξανά μετά το βράδυ. Το πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο μάρτυρες, ανέφερε ότι άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από τους νέους πυροβολισμούς.

Νωρίτερα, αρκετά ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μετέδωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν εκδίωξαν τους διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία του Αλμάτι, της οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας.

Πλέον κανένας διαδηλωτής δεν βρισκόταν αργά το απόγευμα της Πέμπτης στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας, μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti, αναφέροντας επίσης ότι οι αρχές είχαν ανακτήσει τον έλεγχο του δημαρχείου και της προεδρικής κατοικίας στο Αλμάτι, που πυρπολήθηκαν την προηγουμένη από ταραξίες.

Η παραγωγή πετρελαίου στο κορυφαίο κοίτασμα Tengiz του Καζακστάν μειώθηκε την Πέμπτη, δήλωσε ο χειριστής της Chevron (CVX.N), καθώς ορισμένοι εργολάβοι διέκοψαν τις γραμμές τρένων για να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις.

Το Διαδίκτυο έκλεισε σε όλη τη χώρα, καθιστώντας αδύνατο να μετρηθεί η έκταση της αναταραχής. Όμως η βία ήταν άνευ προηγουμένου.

Ο πρόεδρος Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας ως μέρος μιας στρατιωτικής συμμαχίας πρώην σοβιετικών κρατών υπό την ηγεσία της Μόσχας. Επέρριψε την ευθύνη για την αναταραχή σε τρομοκράτες που είχαν εκπαιδευτεί σε ξένες χώρες, οι οποίοι, όπως είπε, είχαν καταλάβει κτήρια και όπλα.

«Είναι υπονόμευση της ακεραιότητας του κράτους και το σημαντικότερο, είναι επίθεση στους πολίτες μας που μου ζητούν... να τους βοηθήσω επειγόντως», είπε.

Η Μόσχα είπε ότι θα διαβουλευτεί με το Καζακστάν και τους συμμάχους για μέτρα υποστήριξης της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του Καζακστάν και επανέλαβε τον ισχυρισμό του Τοκάγιεφ ότι η εξέγερση ήταν ξένης έμπνευσης. Ούτε το Καζακστάν ούτε η Ρωσία παρείχαν στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Καζακστάν, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ο υπουργός επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στους συνταγματικούς θεσμούς του Καζακστάν και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υποστήριξε μια ειρηνική επίλυση της κρίσης με σεβασμό των δικαιωμάτων», αναφέρει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «ανησυχεί πολύ από την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν και η αποστολή εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας θυμίζει «καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Μεγάλη ανησυχία όσον αφορά την εξέλιξη της κατάστασης στο Καζακστάν. Η εξωτερική στρατιωτική βοήθεια θυμίζει καταστάσεις που πρέπει να αποφευχθούν», δήλωσε στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά την αποστολή "ειρηνευτικών δυνάμεων" στο Καζακστάν από τη Ρωσία και τους συμμάχους της του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ/ CSTO).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Καζάκο ομόλογό του Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, Πέμπτη, ότι η Τουρκία στέκεται αλληλέγγυα προς το Καζακστάν μεσούσης της εξέγερσης στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Στην ανακοίνωση, η τουρκική προεδρία αναφέρει ότι ο Ερντογάν είπε στον Τοκάγιεφ πως η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προσφέρει "κάθε μορφή τεχνικής πληροφόρησης και εμπειρίας", εάν χρειαστεί. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα οι εντάσεις να κατευναστούν και μια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί το συντομότερο δυνατόν, προστίθεται.

Ο Ερντογάν συζήτησε επίσης τις εξελίξεις με τους ηγέτες του Αζερμπαϊτζάν, της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου, αναφέρει η τουρκική προεδρία.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης