ΚΟΣΜΟΣ

Επιδειξη ισχύος από τη Ρωσία: Βγάζει τον στόλο της σε Μεσόγειο, Ατλαντικό και Ειρηνικό

Η ρωσικη φρεγάτα «Ναύαρχος Έσεν» αποπλέει στη Μαύρη Θάλλασα προκειμένου να συμμετάσχει σε ναυτικές ασκήσεις, 26 Ιανουαρίου 2022 Russian Defense Ministry Press Service via AP

Με την Ουκρανία υπό την «ομηρία» του Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο ανεβάζει περαιτέρω το γεωπολιτικό θερμόμετρο «βγάζοντας» τον ρωσικό Στόλο στη Μεσόγειο και τον Βόρειο Ατλαντικό για ασκήσεις-επίδειξη ισχύος έναντι της Δύσης και του ΝΑΤΟ. Άλλη μία ψηφίδα σε μία σκληρή παρτίδα πόκερ με ζητούμενο την ανάκτηση της σοβιετικής σφαίρας επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία ουδείς γνωρίζει πώς θα καταλήξει...

Τη στιγμή που η Μόσχα επιμένει στα περί «υστερίας» της Δύσης για τη στρατιωτική απειλή έναντι της Ουκρανίας σε ένα σκηνικό εκατέρωθεν απειλών και προειδοποιήσεων, πληροφορίες των ιταλικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν πως έξι ρωσικά πολεμικά πλοία εισήλθαν στη Μεσόγειο και πιθανώς κατευθύνονται προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα πολεμικά πλοία του ρωσικού Βόρειου Στόλου φέρεται να εντοπίστηκαν από περιπολικό ανοικτής θαλάσσης του ισπανικού Ναυτικού να εισέρχονται στην Κεντρική Μεσόγειο νωρίς τη Δευτέρα μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη ότι τα πλοία έχουν δυνατότητα μεταφοράς 60 αρμάτων μάχης και περισσότερων από 1.500 στρατιωτών, και στην παρούσα φάση κινούνται στο Κανάλι της Σικελίας. Κατά την ίδια πηγή, ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη παρακολουθούν τα έξι πλοία που αναχώρησαν από τη Βαλτική, και κινούνται κοντά στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Truman».

Στις σχετικές πληροφορίες έκανε αναφορά και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρίι Ζαγκοροντνιούκ, λέγοντας πως εάν τα πολεμικά πλοία εισέλθουν στη Μαύρη Θάλασσα οι προοπτικές θα είναι εξαιρετικά αρνητικές ως προς το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στο έδαφος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα προχωρά σε επίδειξη ισχύος και στον Βόρειο Ατλαντικό με ασκήσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου στη Νορβηγική Θάλασσα, βάσει επίσημης ανακοίνωσης που εκδόθηκε σήμερα, Δευτέρα, από τον ρωσικό Βόρειο Στόλο και μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε ξεχωριστές ασκήσεις στη Μεσόγειο, τη Βόρειο Θάλασσα στον βορειοανατολικό Ατλαντικό και τη Θάλασσα του Οχότσκ στον Ειρηνικό. Επισημαίνεται ότι συνολικά στις ασκήσεις θα συμμετέχουν πάνω από 140 πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης, άνω των 60 αεροσκαφών και 10.000 στρατιώτες.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δεν θα προχωρήσει στη διεξαγωγή προγραμματισμένων ναυτικών ασκήσεων στα ανοιχτά των ακτών της Ιρλανδίας, αφότου το Δουβλίνο εξέφρασε την ενόχλησή του. Οι ασκήσεις, στις 3-8 Φεβρουαρίου, επρόκειτο να διεξαχθούν σε απόσταση 150 μίλιων ανοιχτά των ακτών της νοτιοδυτικής Ιρλανδίας, σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η Ιρλανδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

«Δεν είναι καιρός να κλιμακωθεί η στρατιωτική δραστηριότητα και η ένταση σε σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Το γεγονός ότι επιλέγουν να το κάνουν στα δυτικά σύνορα της ΕΕ, στα ανοιχτά των ιρλανδικών ακτών, είναι κάτι που κατά την άποψή μας απλά δεν είναι ευπρόσδεκτο» είχε δηλώσει σχετικά ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Σάιμον Κόβενι.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Ιρλανδία είχε δώσει το Σάββατο στη δημοσιότητα, μέσω Facebook, επιστολή από τον πρεσβευτή Γιούρι Φιλάτοφ, ανακοινώνοντας ότι οι ασκήσεις θα μεταφερθούν εκτός της ιρλανδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης «με στόχο να μην παρεμποδιστούν οι αλιευτικές δραστηριότητες».

Η απόφαση θεωρήθηκε ως μία σπάνια παραχώρηση εκ μέρους της Μόσχας εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης.

Ισορροπία τρόμου

Με δύναμη 130.000 στρατιωτών να έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας, η οποία κυκλώνεται πλέον και από το βορρά μέσω ανάπτυξης δυνάμεων για προαναγγελθείσες ασκήσεις στη Λευκορωσία, η Δύση προειδοποιεί εκ νέου τη Μόσχα για σαρωτικές και άνευ προηγουμένου κυρώσεις εάν επιχειρήσει εισβολή.

Ο Αμερικανικός Τζο Μπάιντεν επανέλαβε και σήμερα -μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος κατόπιν της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ- πως θα είναι εξαιρετικά υψηλό το τίμημα για τη Μόσχα -κρατώντας παράλληλα ανοιχτό τον δίαυλο της διπλωματίας.

Τις τελευταίες ώρες τους τόνους έχει ανεβάσει ιδιαίτερα η Βρετανία, διαμηνύοντας διά της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας -η οποία και θα βρεθεί προσεχώς στη Μόσχα- ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα «πρωτοφανές πλαίσιο συντονισμένων κυρώσεων» κατά της Ρωσίας και παράλληλα εξετάζει περαιτέρω ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη.

Εντός της ημέρας επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, και του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία κατά τα φαινόμενα αναβλήθηκε εξαιτίας του «σεισμού» στο Λονδίνο με την δημοσιοποίηση του πορίσματος-«φωτιά» για το σκάνδαλο Partygate. Ο ίδιος ο Τζόνσον είχε δηλώσει πως κατά τη συνομιλία θα μετέφερε στον Βλ.Πούτιν ότι η Ρωσία «πρέπει να απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού».

Στις προειδοποιήσεις του Λονδίνου για κυρώσεις που θα στοχεύουν ρωσικές εταιρείες και επιχειρηματίες που συνδέονται με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το Κρεμλίνο έχει απαντήσει, διά του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ, ότι τέτοιου είδους ενέργειες θα γυρίσουν μπούμερανγκ και η Ρωσία θα απαντήσει υπερασπιζόμενη τα συμφέροντά της.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, πάντως, επέμεινε πως οι κυρώσεις θα είναι τέτοιες που «όσοι βρίσκονται εντός και γύρω από το Κρεμλίνο δεν θα έχουν που να κρυφτούν»... Πέραν της Λιζ Τρας και ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Ουάλας, αναμένεται να επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες τη Μόσχα.

«Είναι σημαντικό να δείξουμε στον Πούτιν ότι αυτό ακριβώς που φοβάται, δηλαδή 'περισσότερο' ΝΑΤΟ πιο κοντά στη Ρωσία, θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα μίας εισβολής στην Ουκρανία. Για το λόγο αυτό η Βρετανία διέθεσε στο ΝΑΤΟ περισσότερες χερσαίες δυνάμεις, περισσότερη ετοιμότητα ως αποτροπή» δήλωσε σήμερα ο ίδιος στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Ουγγαρία.

Ως προς την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με την ουκρανική κρίση, η Ουκρανία ανέφερε διά του μόνιμου αντιπροσώπου της ότι η ρωσική δύναμη στα σύνορά της φθάνει πλέον τους 130.000 στρατιώτες.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, δήλωσε επίσης κατά τη συνεδρίαση ότι η Ρωσία προτίθεται να αναπτύξει «έως τις αρχές Φεβρουαρίου περισσότερους από 30.000 στρατιώτες» στη Λευκορωσία.

Θα βρίσκονται «σε λιγότερες από δύο ώρες βόρεια του Κίεβου», υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, επισημαίνοντας πως σήμερα η Ρωσία έχει αναπτύξει στη Λευκορωσία 5.000 στρατιώτες, περιλαμβανομένων ανδρών των ειδικών δυνάμεων, μαζί με πυραύλους και συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων.

Από πλευράς της η Ρωσία επέμεινε στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι δυτικές χώρες στην προσπάθειά τους να πείσουν τους πάντες ότι η Μόσχα ετοιμάζεται το προσεχές διάστημα να εισβάλλει στην Ουκρανία και ότι απομένουν μερικές εβδομάδες αν όχι μέρες, δεν παρουσιάζουν καμία απόδειξη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, υποστήριξε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες με τις δηλώσεις τους μοιάζουν να απευθύνουν «έκκληση για πόλεμο», δημιουργώντας την εντύπωση ότι θέλουν να κάνουν τις εικασίες τους πραγματικότητα.

«Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει», αναφέρει η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ, προσθέτοντας:

«Εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες»....

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία -τη δεύτερη σε διάστημα τεσσάρων ημερών- με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέχεια της επανάληψης των συνομιλιών στο πλαίσιο του Σχήματος της Νορμανδίας. Σε σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων αναφέρεται πως οι δύο πρόεδροι επιθυμούν να συνεχιστεί ο διάλογος προς εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ σε σχέση με την κατάσταση στο Ντονμπάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης