ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαχωρίζει τη θέση της Τουρκίας από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας Hussein Malla / ASSOCIATED PRESS

Διαχωρίζει τη θέση της από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ η Άγκυρα. Η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο της με την Ουκρανία, ξεκαθάρισε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν συμμετέχουμε γενικά σε τέτοιες κυρώσεις ως θέση αρχής. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συμμετάσχουμε ούτε σε αυτές τις κυρώσεις» δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι Haberturk.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη του Μοντρέ για το καθεστώς των τουρκικών Στενών, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα είχε ειδοποιήσει επισήμως τις εμπλεκόμενες πλευρές για τις θέσεις και την απόφαση να τα κλείσει στα πολεμικά πλοιά.

Προσέθεσε ακόμη ότι η Ρωσία ανταποκρίθηκε θετικά όταν η Τουρκία ζήτησε Ρωσία να αποσύρει το αίτημά της για διέλευση από τα Στενά τεσσάρων πολεμικών της πλοίων που δεν είναι νηολογημένα στον Στόλο της στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε συγκεκριμένα ότι τα άρθρα 19 της Συνθήκης θα εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ, η Τουρκία μπορεί να περιορίσει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων των μερών που συμμετέχουν σε πόλεμο, ακόμη κι αν η ίδια η Τουρκία δεν συμμετέχει σε αυτόν. Σύμφωνα με τη Συνθήκη ωστόσο, δεν μπορεί να απαγορεύσει τη διέλευση των πολεμικών πλοίων που επιστρέφουν στη χώρα τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης