ΚΟΣΜΟΣ

NYT: Μεταφορά των S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα F-35 φέρονται να προτείνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία

Η Άγκυρα αποκλείστηκε από το πρόγραμμα των F-35 εξαιτίας της αγοράς του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Μόσχα Senior Airman Ali Stewart/U.S. Air Force via AP

Εν μέσω των ελιγμών χειρουργικής ακριβείας στους οποίους επιδίδεται η διακυβέρνηση Μπάιντεν, με ζητούμενο να στηρίξει στο μέγιστο στρατιωτικά την Ουκρανία αποφεύγοντας ταυτόχρονα να εμπλακεί σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Ρωσία, φέρεται να υποβάλλονται προτάσεις και εισηγήσεις για «επανυπολογισμούς» και σε έτερα «μέτωπα».

Οι New York Times αναφέρουν ότι μεταξύ των σεναριών που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η διερεύνηση του ενδεχομένου να παράσχει η Τουρκία στην Ουκρανία συστοιχίες των ισχυρών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, σε μία κίνηση που θα μπορούσε να ανοίξει την «πόρτα» επανεισδοχής της στο πρόγραμμα των F-35.

Η Άγκυρα αποκλείστηκε από το πρόγραμμα και επιβλήθηκαν εις βάρος της αμυντικής βιομηχανίας της κυρώσεις ακριβώς εξαιτίας της αγοράς των S-400 από τη Μόσχα.

Η ιδέα σχετικά με τους S-400 φέρεται να προέκυψε κατά το πρόσφατο ταξίδι της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, στην Τουρκία προ δύο εβδομάδων, κατά το δημοσίευμα των New York Times.

Η ίδια δεν έχει αναφερθεί δημοσίως στο περιεχόμενο των συζητήσεών της στην τουρκική πρωτεύουσα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αρνηθεί να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ ούτε η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον ανταποκρίθηκε σε αίτημα των NYT για σχολιασμό.

Αμερικανοί αξιωματούχοι γνωρίζουν πως η πρόταση θα εξοργίσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ για την Τουρκία θα ισοδυναμούσε με ανοιχτή ρήξη με τη Ρωσία, την ίδια περίοδο που έχει αναλάβει και διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Κιέβου-Μόσχας.

Οι Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν στις 10 Μαρτίου τηλεφωνική συνομιλία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υπό το φως της τουρκικής διαμεσολάβησης, με τον Τούρκο πρόεδρο να ζητά άρση των «άδικων κυρώσεων» σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, λέγοντας ότι επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από την τουρκική προεδρία κατόπιν της συνομιλίας αναφέρεται ότι ο Ερντογάν δήλωσε στον Τζο Μπάιντεν πως ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι σημαντικός, προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Και επισήμανε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.

Η Tουρκία σχεδίαζε αρχικά να αποκτήσει περισσότερα από 100 μαχητικά F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, αλλά οι ΗΠΑ την απέκλεισαν από το πρόγραμμα το 2019 αφότου απέκτησε τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400.

Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αξιώσει αποζημίωση για την πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων και πριν από μερικούς μήνες έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα υπέβαλε αίτημα στην Ουάσινγκτον για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της.

Το τουρκικό αίτημα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών εκτιμάται πως δύσκολα θα εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, που δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προέτρεψαν τον Μπάιντεν τον Οκτώβριο να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Κογκρέσο θα μπλόκαρε τη συμφωνία.

Η επί δεκαετίες συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ κλονίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των διαφωνιών για τη Συρία, των στενών δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, των αμερικανικών κατηγοριών σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank και των αποκαλύψεων για καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την Τουρκία να μην αγοράσει άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα. Από την πλευρά της η Άγκυρα είχε δηλώσει πως σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την διπλωματική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις τελευταίες του δηλώσεις επί του θέματος, έπειτα από τη συνάντηση της 15ης Μαρτίου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στην Άγκυρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς για αποφάσεις σχετικά με προμήθειες όπλων από τη Ρωσία.

«Φυσικά, υπάρχουν όπλα που έχουμε ήδη αγοράσει, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, θα ήταν νωρίς να μιλήσουμε για το τι θα συμβεί στο μέλλον» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης