ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος Ουκρανία: 91χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος ανάμεσα στους νεκρούς αμάχους στη Μαριούπολη

Η 91χρονη Βάντα Σεμιόνοβνα Ομπιντκόβα βρισκόταν σε καταφύγιο χωρίς νερό, και θέρμανση, όταν πέθανε στις 4 Απριλίου twitter

Μια ηλικιωμένη Εβραία που επέζησε του Ολοκαυτώματος πέθανε στην πολιορκία της Μαριούπολης. Η 91χρονη Βάντα Σεμιόνοβνα Ομπιντκόβα βρισκόταν σε καταφύγιο χωρίς νερό, και θέρμανση, όταν πέθανε στις 4 Απριλίου.

Πριν από 80 και πλέον χρόνια είχε κρυφτεί σε ένα κελάρι κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής της Μαριούπολης. Αυτή τη φορά βρήκε καταφύγιο από τις ρωσικές δυνάμεις που βομβάρδισαν την πόλη και έκοψαν τις απαραίτητες προμήθειες.

Η κόρη της Λαρίσα, που κρυβόταν στο υπόγειο με τη μητέρα της, μιλώντας στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Chabad.org, τόνισε πως «Η μαμά δεν άξιζε έναν τέτοιο θάνατο» και εξήγησε πως:

«Δεν υπήρχε νερό, ούτε ρεύμα, ούτε ζέστη και έκανε αφόρητο κρύο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα για αυτήν. Ζούσαμε σαν ζώα».

Οποιαδήποτε στιγμή περνούσε έξω από το καταφύγιο ήταν επικίνδυνη, καθώς δύο ελεύθεροι σκοπευτές ήταν εγκατεστημένοι κοντά στις πλησιέστερες πηγές νερού, ενώ η πόλη δεχόταν ανελέητο σφυροκόπημα.

Σύμφωνα με τη Λαρίσα, «Κάθε φορά που έπεφτε μια βόμβα, ολόκληρο το κτήριο έτρεμε. Η μητέρα μου έλεγε συνέχεια ότι δεν θυμόταν κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου (Β 'Παγκοσμίου Πολέμου)».

Γεννημένη το 1930, η Βάντα ήταν μόλις 10 ετών όταν οι Ναζί κατακτητές έφτασαν στην πόλη-λιμάνι και συγκέντρωσαν τον εβραϊκό πληθυσμό της τον Οκτώβριο του 1941.

Οι στρατιώτες οδήγησαν χιλιάδες κατοίκους, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της Βάντα, σε ένα χαντάκι, όπου εκτελέστηκαν σε έναν ομαδικό τάφο.

Εκείνη κρυβόταν σε ένα υπόγειο όταν Γερμανοί αξιωματικοί των SS έφτασαν στο σπίτι της για να πάρουν τη μητέρα της. Επέζησε από το υπόλοιπο της ναζιστικής κατοχής της Μαριούπολης περνώντας τα επόμενα δύο χρόνια σε ένα νοσοκομείο, στο οποίο ο πατέρας της, που δεν ήταν Εβραίος, είχε καταφέρει να της κάνει εισαγωγή.

Η κυρία Ομπιντκόβα είναι η δεύτερη Ουκρανή επιζήσασα του Ολοκαυτώματος που είναι γνωστό ότι πέθανε από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Τον Μάρτιο, ένας 96χρονος επιζών στρατοπέδου συγκέντρωσης πέθανε όταν οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πολυκατοικία στην οποία έμενε, σύμφωνα με τα λεγόμενα συγγενών του.

«Η Βάντα Σεμιόνοβνα έζησε στιγμές αδιανόητης φρίκης», είπε ο ραβίνος της Μαριούπολης Μέντελ Κοέν. «Ήταν μια ευγενική, χαρούμενη γυναίκα, ένας ξεχωριστός άνθρωπος που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας».

Η Λαρίσα και τα μέλη της οικογένειάς της που επέζησαν λέγεται ότι βρίσκονται πλέον σε ασφαλή τοποθεσία.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης λέει ότι 100.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στην ανατολική πόλη-λιμάνι, η οποία τελεί υπό έντονο ρωσικό βομβαρδισμό από την αρχή της εισβολής. Ο αριθμός αυτός δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.

Η πόλη είναι βασικός στρατηγικός στόχος για τη Μόσχα, η οποία εάν καταληφθεί θα απελευθερώσει χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα για να συμμετάσχουν σε επιθέσεις αλλού και θα επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις στην προσαρτημένη Κριμαία να συνδεθούν απευθείας με τις αυτονομιστικές δυνάμεις στα ανατολικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης