ΚΟΣΜΟΣ

«Τέλος στην εποχή κατευνασμού της Βόρειας Κορέας» δηλώνει στο CNNi ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας

Ο νέος πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ Πηγή: Προεδρία της Ν. Κορέας

Η εποχή του κατευνασμού της Βόρειας Κορέας έχει τελειώσει και οποιεσδήποτε νέες συνομιλίες μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ πρέπει να ξεκινήσουν από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε τη Δευτέρα ο νέος συντηρητικός πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ.

Μιλώντας αποκλειστικά στο CNNi, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από δύο εβδομάδες, ο Γιουν τόνισε: «Νομίζω ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο του προέδρου Κιμ. Είναι δική του επιλογή να ξεκινήσει διάλογο μαζί μας».

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει 15 δοκιμές πυραύλων μέχρι στιγμής φέτος -περισσότερες από ό,τι τα τελευταία δύο χρόνια μαζί- και τον περασμένο μήνα ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε να «ενισχύει και να αναπτύξει» τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας με την «υψηλότερη δυνατή» ταχύτητα.

Ο νέος ηγέτης της Νοτίου Κορέας δήλωσε στο CNNi ότι η χώρα και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι για οποιεσδήποτε ενέργειες βορειοκορεατικής προκλητικότητας.

«Το να αποφύγουμε απλώς προσωρινά τις προκλήσεις ή τη σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε», είπε σε μια έμμεση αναφορά στη στρατηγική προσέγγισης της προηγούμενης φιλελεύθερης κυβέρνησης της χώρας. «Αυτό το είδος προσέγγισης τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αποδειχτεί αποτυχημένο».

Ο Γιουν, πρώην εισαγγελέας και νεοεισερχόμενος στην πολιτική, έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα τηρήσει σκληρότερη στάση έναντι της Πιονγκγιάνγκ, ενώ έχει ξεκάθαρα εκφράσει τον στόχο του να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της Σεούλ -σε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση από τον προκάτοχό του Μουν Τζε-ιν, ο οποίος είχε προωθήσει τον διάλογο και την ειρηνική συμφιλίωση.

Παρά τη θέση του αυτή, ο Γιουν υπογράμμισε στο CNNi ότι δεν θέλει η Βόρεια Κορέα να «καταρρεύσει».

«Αυτό που θέλω είναι κοινή ευημερία στην κορεατική χερσόνησο», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε με έμφαση: «Δεν πιστεύω ότι η ενίσχυση της πυρηνικής ικανότητας [της Βόρειας Κορέας] είναι χρήσιμη και συμβάλλει στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης