ΚΟΣΜΟΣ

BRICS: Ενίσχυση συνεργασίας των πέντε αναπτυσσόμενων χωρών ζήτησαν Βλαντιμίρ Πούτιν-Σι Τζιπίνγκ

Ο Πούτιν στρεφόμενος εναντίον της Δύσης, την κατηγόρησε ότι υποδαύλισε μια κρίση (Φωτογραφία αρχείου) (Photo by Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency via Getty Images)

Σε μια προσπάθεια να τερματίσει τη διεθνή του απομόνωση μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των χωρών των BRICS, του μπλοκ πέντε αναπτυσσόμενων χωρών που περιλαμβάνει την Κίνα και την Ινδία.

Οι ηγέτες της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής συναντήθηκαν την Πέμπτη πραγματοποιώντας την 14η ετήσια συνάντηση της ομάδας τους.

Ο Πούτιν απευθυνόμενος στους ηγέτες των χωρών BRICS, είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αναπτύξει περαιτέρω την πολυμερή συνεργασία και ότι οι χώρες αυτές μπορούν να προωθήσουν την παγκόσμια σταθερότητα.

Στρεφόμενος εναντίον της Δύσης, την κατηγόρησε ότι υποδαύλισε μια κρίση.

«Μόνο στη βάση μιας ειλικρινούς και αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μπορούμε να αναζητήσουμε τρόπους εξόδου από την κατάσταση κρίσης που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία λόγω των απερίσκεπτων και εγωιστικών ενεργειών μεμονωμένων κρατών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, κατηγόρησε τη Δύση ότι «χρησιμοποιεί χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς» για να «παρακάμψει τα δικά της λάθη στη μακροοικονομική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Ρώσος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι οι σχέσεις με την Κίνα είναι οι καλύτερες που υπήρξαν ποτέ και υποστηρίζει μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Κίνα με στόχο την αντιμετώπιση της επιρροής των ΗΠΑ.

Σι: Οι χώρες των BRICS πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους

Από την πλευρά του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επέκρινε την «κατάχρηση» των διεθνών κυρώσεων

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τις χώρες των BRICS να αναλάβουν την ευθύνη που τους δίνει η οικονομική τους επιρροή και τόνισε ότι θα πρέπει να υπερασπιστούν ένα πραγματικά πολυεθνικό διεθνές σύστημα, βασισμένο στα Ηνωμένα Έθνη.

«Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και να εμποδίσουμε την αντιπαράθεση και να αντιταχθούμε στις μονομερείς κυρώσεις - και στην κατάχρηση των κυρώσεων», είπε ο Σι στη σύνοδο κορυφής των BRICS.

«Η συνάντησή μας σήμερα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή επιλογής για το μέλλον της ανθρωπότητας: ως βασικές αναδυόμενες αγορές και αναπτυσσόμενες χώρες, οι χώρες των BRICS πρέπει να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος.

Η Κίνα έχει μακράν τη μεγαλύτερη οικονομία στην ομάδα των BRICS, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 70% της συλλογικής οικονομικής ισχύος της, ύψους 27,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης