ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Ρωσία δεσμεύεται για επέκταση σχέσεων με τη Βόρεια Κορέα

Από παλιότερη συνάντηση των δύο ηγετών τον Απρίλιο του 2019 AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Για την «επέκταση των ευρέων και εποικοδομητικών διμερών σχέσεών τους με κοινές προσπάθειες», δεσμεύτηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα τουλάχιστον με τον ίδιο τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σε επιστολή του προς τον κ. Κιμ επ’ ευκαιρία της επετείου της απελευθέρωσης της Βόρειας Κορέας, ο κ. Πούτιν συμπλήρωσε ότι οι στενότερες σχέσεις θα ήταν προς το συμφέρον των δύο κρατών και θα συνέβαλαν να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου και της περιφέρειας της βορειοανατολικής Ασίας, μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Με τη σειρά του, ο κ. Κιμ είπε ότι η φιλία μεταξύ των δύο εθνών είχε σφυρηλατηθεί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο με τη νίκη επί της Ιαπωνίας.

Πρόσθεσε ότι η «συντροφική τους φιλία» θα δυναμώσει.

Πρόσθεσε ότι «η στρατηγική και τακτική συνεργασία, υποστήριξη και αλληλεγγύη» μεταξύ των δύο χωρών «είχαν τεθεί σε ένα νέο υψηλό στάδιο, στο κοινό μέτωπο για την απογοήτευση της στρατιωτικής απειλής και πρόκλησης των εχθρικών δυνάμεων».

Η Πιονγκγιάνγκ δεν προσδιόρισε τις εχθρικές δυνάμεις ονομαστικά, αλλά ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα από τη Βόρεια Κορέα για να αναφερθεί στις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Η Σοβιετική Ένωση ήταν κάποτε σημαντικός σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, προσφέροντας οικονομική συνεργασία, πολιτιστικές ανταλλαγές και βοήθεια.

Αλλά η σχέση, η οποία υπέστη κρίση κατά την κατάρρευση του Σιδηρούν Παραπετάσματος, σταδιακά ανακάμπτει κάπως μετά τη σταδιακή αποξένωση της Ρωσίας από τη Δύση από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Τον Ιούλιο, η Βόρεια Κορέα ήταν μια από τις λίγες χώρες που αναγνώρισε επισήμως τα δύο υποστηριζόμενα από τη Ρωσία αυτονομιστικά κράτη στην ανατολική Ουκρανία, αφού η Ρωσία υπέγραψε διάταγμα που τα κήρυξε ως ανεξάρτητα.

Σε αντίποινα, η Ουκρανία, η οποία καταπολεμά τη ρωσική εισβολή στο έδαφός της, διέκοψε κάθε διπλωματικό δεσμό με την Πιονγκγιάνγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης