ΚΟΣΜΟΣ

«Η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη» λέει ο δημιουργός του ChatGPT

AP Photo/Patrick Semansky

Την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης ανέλυσε σε Επιτροπή του Κογκρέσου ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI και δημιουργός του ChatGPTΣαμ Άλτμαν

Ο Άλτμαν της υποστηριζόμενης από τη Microsoft, OpenAI ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη».

Ο ίδιος ζήτησε ακόμη παγκόσμια συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη και κίνητρα για συμμόρφωση με την ασφάλεια. «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε κανόνες, κατευθυντήριες γραμμές, στο τι να αναμένουμε σε επίπεδο αποκαλύψεων από μια εταιρεία που παρέχει ένα μοντέλο», ανέφερε ο Άλτμαν όταν ρωτήθηκε για το συνδυασμό διεξαγωγής εκλογών και τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη: «Είμαι νευρικός σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα».

Η παρουσία του ενώπιον της Επιτροπής ήρθε στον απόηχο της προειδοποίησης καμπανάκι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι Artificial Intelligence — ΑΙ στη δημόσια υγεία, μπορεί να έχει δραματικές επιπτώσεις, καθώς τα δεδομένα που χρησιμοποιεί, προκειμένου να καταλήξει σε αποφάσεις μπορεί να είναι μεροληπτικά ή να χρησιμοποιούνται λανθασμένα.

Αν και οι ιθύνοντες του Π.Ο.Υ. δηλώνουν ενθουσιασμένοι με τις δυνατότητες της AI, διατυπώνουν παράλληλα ανησυχίες σχετικά με το πώς θα χρησιμοποιηθεί, ώστε να βελτιώσει την πρόσβαση σε πληροφορίες υγείας, ως ένα εργαλείο υποστήριξης των αποφάσεων και για τη βελτίωση της ικανότητας διάγνωσης, ώστε να προστατευθεί η ανθρώπινη υγεία και να μειωθούν οι ανισότητες.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση της ΑΙ μπορεί να είναι μεροληπτικά και να παράγουν παραπλανητικές ή ανακριβείς πληροφορίες που μπορεί να δημιουργούν απειλές για την υγεία, την ισότητα και τη συμπεριληπτικότητα.

Μεγάλη ανησυχία εκφράστηκε για τον κίνδυνο τα μοντέλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, με αποτέλεσμα να παράγουν και να διασπείρουν, με πολύ πειστικό τρόπο, παραπληροφόρηση με τη μορφή κειμένου, ηχητικού μηνύματος ή βίντεο, τα οποία το κοινό είναι δύσκολο να ξεχωρίσει από ένα αξιόπιστο περιεχόμενο, ειδικά για ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα όσο η υγεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης