ΚΟΣΜΟΣ

Κυβέρνηση Ερντογάν: Ο υπουργός ειδικών αποστολών, ο «μάγος» των Οικονομικών και ο έμπειρος στρατηγός

AP Photo/Ali Unal

Ένα νέο παιχνίδι ισορροπίας ξεκίνησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα πρόσωπα που επέλεξε για τη νέα κυβέρνησή του έχοντας το βλέμμα προς τη Δύση αλλά και προς τις χώρες του Κόλπου και τη Ρωσία.

Αιχμή του δόρατος οι υπουργοί που τοποθέτησε σε νευραλγικά πόστα όπως ο Χακάν Φιντάν στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Γιασάρ Γκιουλέρ στο υπουργείο Άμυνας και ο Μεχμέτ Σιμσέκ στο υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας.

Αν τελικά επιβεβαιωθούν και οι φήμες που θέλουν τα «ηνία» της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) να αναλαμβάνει η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, το «τρομερό κορίτσι από την Τουρκία», όπως είναι γνωστή στον κόσμο των αγορών τότε ο Ερντογάν έχει ανακατέψει ολοκληρωτικά την τράπουλα και να κλείσει το μάτι προς τη Δύση.

Οι επιλογές, φυσικά, εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του «Σουλτάνου» που δεν είναι άλλη, σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του, από τη διατήρηση του ρόλου του ισχυρού παίκτη στα παγκόσμια δρώμενα αποφεύγοντας τις μεγάλες διπλωματικές κρίσεις, ενώ παράλληλα προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Η τοποθέτηση του επί σειρά ετών επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, ενός ατόμου που έχει αναλάβει πολλές ειδικές αποστολές για λογαριασμό του Ερντογάν και τον εμπιστεύεται απόλυτα στο ΥΠΕΞ μαζί με τον Γιασάρ Γκιουλέρ στο Άμυνας δείχνει το δρόμο.

Έχοντας εξασκήσει την μυστική διπλωματία ο Φιντάν για πολλά χρόνια καλείται τώρα να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Δύση και το ΝΑΤΟ κρατώντας παράλληλα ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με χώρες όπως η Ρωσία η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ. Φυσικά με τα μεγαλύτερα δυνατά ανταλλάγματα.

Ο Γκιουλέρ έχει πρωταγωνιστήσει στις επιχειρήσεις στο μέτωπο της Συρίας συνεπώς αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως εκεί θα στραφεί το επίκεντρο της πολιτικής Ερντογάν. Χαρακτηρίζεται ως σκληρός Ισλαμιστής και κοντινός στον πρόεδρο.

Η πορεία της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας θα φανεί το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς κάνει σκληρό παζάρι για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν να προσπαθεί να «ξεπαγώσει» την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ. Καθοριστικό ρόλο θα παίξει κατά πόσο οι Τούρκοι θα κρίνουν αν οι Σουηδοί έχουν εκπληρώσει τους όρους που έχουν βάλει για τους Κούρδους.

Βέβαιη θα πρέπει να είναι η προσπάθεια επαναπροσέγγισης με την κυβέρνηση Μπάιντεν η οποία αν και κρατά αποστάσεις από τον Ερντογάν δεν θέλει να τον χάσει ως σύμμαχο. Αν και αυτό που προβάλεται προς τα έξω είναι το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για τα εξοπλιστικά η καρδιά του προβλήματος είναι η στήριξη των Αμερικανών στους Κούρδους οι οποίοι πολεμούν κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Παράλληλα θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να προχωρήσει το θέμα της απλοποίησης της διαδικασίας εισόδου των Τούρκων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένει τις επόμενες κινήσεις στα ελληνοτουρκικά και η Αθήνα με το τοπίο να μην ξεκαθαρίζει πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου στη χώρα μας, καθώς θα θέλει να γνωρίζει ποιον θα έχει απέναντι του.

Αν και η επαναπροσέγγιση με τη Δύση είναι δεδομένη το βλέμμα του θα παραμένει στραμμένο στη Ρωσία, καθώς λειτουργεί υπέρ του το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργεί ως ενδιάμεσος στις επαφές της Μόσχας με τους δυτικούς, ενώ υπάρχουν και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα χωρίς να λείπουν, ωστόσο οι διαφωνίες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία και τη Λιβύη.

Ισχυροί θα μείνουν και οι δεσμοί με τις χώρες του Κόλπου οι οποίες στάθηκαν στο πλευρό της Τουρκίας στις οικονομικές φουρτούνες των τελευταίων ετών, γλιτώνοντας την τουρκική οικονομία από την κατάρρευση.

Ο σωτήρας Σιμσέκ

Χέρι χέρι με την εξωτερική πολιτική θα βαδίζει και η οικονομική πολιτική της χώρας. Με τη λίρα να καταποντίζεται, τον πληθωρισμό στα ύψη και τα συναλλαγματικά αποθέματα να μειώνονται, η επιλογή του Μεχμέτ Σιμσέκ στη θέση του «Τσάρου» της οικονομίας ήταν μονόδρομος.

Ο Σιμσέκ είναι αγαπημένο παιδί των Αμερικανών έχοντας αναλάβει ρόλους κλειδιά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού που του χάρισαν υψηλές γνωριμίες που μπορούν να γλιτώσουν την Τουρκία από τα νύχια του ΔΝΤ.

Είναι επίσης οπαδός των ορθόδοξων οικονομικών πρακτικών τις οποίες και θα εφαρμόσει, όπως ξεκαθάρισε, αφήνοντας πίσω τις ανορθόδοξες πολιτικές Ερντογάν που έφεραν την Τουρκία στο χείλος του γκρεμού.

Η επιλογή του Σιμσέκ δείχνει το πόσο απελπισμένα ο Ερντογάν θέλει την αναγέννηση της τουρκικής οικονομίας χωρίς να καταφύγει στο ΔΝΤ καθώς σε αυτή την περίπτωση η εικόνα του ισχυρού άνδρα που ηγείται μιας περήφανης και ανεξάρτητης Τουρκίας θα χανόταν.

Ίσως γιατί ελπίζει ότι θα καταφέρει εκτός από το νοικοκύρεμα των οικονομικών να φέρει ζεστό χρήμα από ξένους επενδυτές στη χώρα. Σε κάθε περίπτωση όλοι όσοι γνωρίζουν τα τουρκικά πράγματα πιστεύουν ότι η οικονομία θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας της Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης