ΚΟΣΜΟΣ

Τουσκ: Είμαστε έτοιμοι για το διαζύγιο με τη Βρετανία

REUTERS/Phil Noble

«Σεβόμαστε τη βούληση των Βρετανών αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε και τις συνθήκες μας, σύμφωνα με τις οποίες η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να ενεργοποιήσει τη διαδικασία εξόδου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής για το Brexit.

«Αυτός είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος και όλοι θα πρέπει να έχουν επίγνωση αυτού του γεγονότος» είπε ο κ. Τουσκ ωστόσο υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε υπομονετικοί, αν χρειαστεί».

«Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διαδικασία του διαζυγίου με τη Μεγάλη Βρετανία ακόμα και σήμερα, χωρίς ενθουσιασμό όμως καθώς αυτό δεν ήταν το σενάριο που επιθυμούσαμε και είχαμε σκεφτεί» σημείωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι πρέπει πρώτα η Μεγάλη Βρετανία να καταθέσει την αίτηση για την έξοδό της από την ΕΕ και μετά «θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για το διαζύγιο και για τις μελλοντικές σχέσεις μας».

Τη μέρα μετά το Βrexit αισθάνθηκα σαν κάποιος πολύ κοντινός μου να έφυγε από το σπίτι και αισθάνθηκα πόσο αγαπητό και πολύτιμο αυτό το σπίτι ήταν για μένα. Το Βrexit δεν είναι μόνο διαδικασίες, πολιτικές και συμφέροντα, έχει να κάνει με τα συναισθήματά μας. Σίγουρα δεν είμαι ο μόνος που αισθάνεται έτσι. Αλλά ό,τι έγινε έγινε και πρέπει τώρα να προχωρήσουμε και με την κανονική μας ατζέντα.

«Αύριο μόνο ανάμεσα σε 27 κράτη μέλη θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας, ατύπως, μεταξύ άλλων θα διαλογιστούμε για την Ευρώπη, το νέο μέλλον της Ευρώπης. Θα προτείνω μια νέα άτυπη συνάντηση το Σεπτέμβριο γιατί χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες για να προετοιμάσουμε τη συζήτηση και το καλύτερο μέρος για αυτό θα είναι η Μπρατισλάβα, υπό τη Σλοβακική προεδρία», κατέληξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης