ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ δημοσίευσε την κατάθεσή του στους Σουηδούς εισαγγελείς

REUTERS/Peter Nicholls/Files

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Τζούλιαν Ασάνζ τις απαντήσεις που κατέθεσε κατά τη διάρκεια των ανακρίσεών του για την κατηγορία του βιασμού την οποία αντιμετωπίζει στη Σουηδία. Όπως λέει, ο λόγος που το έκανε είναι απλός: «Θέλω να μάθει ο κόσμος την αλήθεια για το πόσο σκληρή ήταν όλη αυτή η διαδικασία».

Στην 19σέλιδη κατάθεσή του, ο ιδρυτής της Wikileaks ισχυρίζεται ότι είναι «τελείως αθώος» και κατηγορεί τους εισαγγελείς ότι του έχουν στερήσει έξι χρόνια από την ελευθερία του. Επιπλέον, σημειώνει ότι έχει υποστεί «βίαιη, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση».

«Είμαι εντελώς αθώος. Αθωώθηκα από αυτόν ακριβώς τον ισχυρισμό το 2010 από την γενική εισαγγελέα της Στοκχόλμης Eva Finne, η οποία έκλεισε την υπόθεση», αναφέρει ο Ασάνζ στην επιστολή, με την οποία συνόδευσε την κατάθεσή του.

«Πριν από έξι χρόνια, στις 7 Δεκεμβρίου του 2010, με συνέλαβαν και με φυλάκισαν με εντολή της Σουηδής εισαγγελέως Marrianne Ny. Δεν καταδικάστηκα και ακόμα δεν έχω καταδικαστεί για το αδίκημα. Οι ισχυρισμοί για τη σύλληψη και την έκδοσή μου χωρίς καταδίκη, ήταν για να με ανακρίνουν, κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια», σημειώνει.

«Κατά τη διαμάχη μου με το Πεντάγωνο τους μήνες που ακολούθησαν, ο ισχυρισμός επανήλθε από την τωρινή εισαγγελέα. Αμέσως χρησιμοποιήθηκε για να εξαλείψει την ελευθερία κίνησής μου και να βλάψει την φήμη μου», συνεχίζει στην επιστολή, όπου επισημαίνει ότι η σουηδική εισαγγελική Αρχή, χωρίς να έχει πάρει την κατάθεσή του, έσπασε τους κανόνες και δημοσίευσε το όνομά του στις εφημερίδες.

Επιπλέον, κάνει αναφορά στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με την οποία η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αθέτησαν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Τα Ηνωμένα Έθνη βρήκαν ότι οι πράξεις της εισαγγελέως αποτελούν «εγκληματική, απάνθρωπη και ταπεινωτική» και παράνομη στέρηση ελευθερίας, η οποία πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Όπως επισημαίνει, ακόμα, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων ο δικηγόρος του δεν ήταν παρόν, κάτι που συνιστά μία ακόμα παραβίαση βασικών δικαιωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης