ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα Τουρκία: μεγάλο το ποσοστό συμμετοχής των Τούρκων της Αυστρίας

REUTERS/Murad Sezer

Πάνω από τους μισούς Τούρκους πολίτες που ζουν στην Αυστρία και έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου προσήλθαν μέσα σε δύο εβδομάδες στα τουρκικά προξενεία στη Βιέννη και στις πόλεις Σάλτσμπουργκ και Μπρέγκεντς για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Όπως αναφέρει η Εκλογική Επιτροπή της Άγκυρας, 108.561 Τούρκοι πολίτες, ποσοστό 50,59% συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, ποσοστό που είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2015, όταν είχε ανέλθει στο 40,6%. Τότε, το κόμμα ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε συγκεντρώσει μεταξύ των Τούρκων πολιτών στην Αυστρία ποσοστό 69%, σε σύγκριση με το 49,5% που ήταν το τελικό ποσοστό του.

Στο εξωτερικό φέρεται να ζουν συνολικά 2,97 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες που διατηρούν το δικαίωμα ψήφου στην Τουρκία, με τα δύο τρίτα από αυτούς να βρίσκονται σε πέντε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Οι έντονες συζητήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες και η αντιπαράθεση Βιέννης-Άγκυρας, ως προς την εμφάνιση πολιτικών του κόμματος του Τούρκου προέδρου σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Αυστρία, είχαν οδηγήσει σε όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών εξαιτίας της αυστριακής άρνησης στη συνέχιση του ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Σημειώνεται όμως, πως πολύ πριν υπάρξουν ανάλογες τοποθετήσεις στη γειτονική Γερμανία, ή στην Ολλανδία, η Βιέννη είχε αντιταχθεί στη μεταφορά της τουρκικής προεκλογικής εκστρατείας στο εξωτερικό, με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης Σεμπάστιαν Κουρτς να απευθύνει, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, σαφή προειδοποίηση για το ενδεχόμενο προεκλογικής εμφάνισης στην Αυστρία, του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως αυτή θα ήταν «ανεπιθύμητη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης