ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο μέσα από το κοινοβούλιο του Ιράν την ώρα της επίθεσης (pics&vid)

Tasnim News Agency/Handout via REUTERS

Το υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα και πληροφορίες για τους δράστες της διπλής επίθεσης στο Κοινοβούλιο της χώρας και το Μαυσωλείο του Ανώτατου Ηγέτη, Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Τεχεράνη.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο δίνει όλες τις λεπτομέρειες που έχει στην διάθεσή του για τους πέντε τρομοκράτες, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν μετά την επίθεση της Τετάρτης.

Δίνονται μόνο τα μικρά ονόματα των τρομοκρατών και τονίζεται πως τα επίθετα τους δεν θα δημοσιευτούν για λόγους ασφαλείας.

Το πρωί της Τετάρτης ένοπλοι εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο και το Μαυωλείο, εξαπολύοντας δύο πλήρως συντονισμένες επιθέσεις, όπως αναφέρει το PressTv. Τουλάχιστον 17 άτομα έχασαν την ζωή τους στα δύο κτήρια και ακόμη 50 τραυματίστηκαν. Το Νταές, το Ισλαμικό Κράτος δηλαδή, ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Το ίδιο μέσο έδωσε στην δημοσιότητα και βίντεο από τις κάμερες, που κατέγραψαν λεπτό προς λεπτό την δράση των τρομοκρατών. Οι εικόνες που ακολουθούν είναι σκληρές και αποτυπώνουν τι επακολούθησε της εισβολής των τρομοκρατών στο Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, οι πέντε δράστες είχαν και στο παρελθόν τρομοκρατική δραστηριότητα και τα ονόματά τους είχαν συνδεθεί με τον Ουαχαμπισμό, το θρησκευτικό κίνημα του σουνιτικού Ισλάμ, αλλά και ομάδες Τακφίρι.

Τα ονόματα αυτών είναι: Σεριγιάς, Φερεϊντούν, Κουαγιούμ, Αμπού Τζαχάμπ και Ραμίν.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει πως και οι πέντε άντρες είχαν εγκαταλείψει το Ιράν και είχαν ενταχθεί στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης. Διαδραμάτισαν μάλιστα ενεργό ρόλο στις φρικαλεότητες των τζιχαντιστών στη Μοσούλη και τη Ράκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες επέστρεψαν στο Ιράν τον περασμένο Ιούλιο ή Αύγουστο, υπό τις εντολές του Αμπού Αγιεσές – υψηλόβαθμου διοικητή του Νταές – και σχεδίασαν τις επιθέσεις σε πόλεις του Ιράν. Διέφυγαν από την χώρα μετά την δολοφονία του Αγιεσές, όμως επέστρεψαν για να εξαπολύσουν την επίθεσή τους.

(Tasnim News Agency/Handout via REUTERS)

Ο παράγοντας Σαουδική Αραβία

Οι τρομοκρατικές ομάδες Ουαχαμπιστών, όπως αναφέρει το PressTv, συνδέονται στενά με την Σαουδική Αραβία, όπου διωκόμενοι κληρικοί κηρύττουν τις επιταγές του (Ουαχαμπισμού).

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ιρανός υπουργός Πληροφόρησης τόνισε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κριθεί αν η Σαουδική Αραβία έπαιξε κάποιο ρόλο στις επιθέσεις στην Τεχεράνη.

(Tasnim News Agency/Handout via REUTERS)

Παρόλα αυτά τόνισε πως τον τελευταίο καιρό «γίναμε μάρτυρες ιδιαίτερης πίεσης από τρομοκράτες, στον βαθμό που προχωρούσαμε σε συλλήψεις διμελών και τριμελών ομάδων κάθε βδομάδα».

Στις αρχές Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, είχε απειλήσει εμμέσως να μεταφέρει «τον πόλεμο» στο Ιράν.

Σε ενότητα κάλεσαν Χομεϊνί και Ροχανί

Παρότι η χώρα δεν έχει συνέλθει ακόμη από το σοκ των επιθέσεων υπάρχει στην ατμόσφαιρα έντονο το συναίσθημα της ενότητας.

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χαμεϊνί, σε δήλωσή του την Τετάρτη για το μακελειό, τόνισε πως οι επιθέσεις δεν θα επηρεάσουν την χώρα.

(Tasnim News Agency/Handout via REUTERS)

Με την σειρά του, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, καταδίκασε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντας τις «άνανδρες» και τόνισε πως η χώρα θα απαντήσει στον εχθρό με κύμα ενότητας και αλληλεγγύης.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε απερίφραστα τις επιθέσεις, με πολλούς ηγέτες να στέλνουν τα συλλυπητήρια τους για τα θύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης