ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Δε θα μειωθούν οι φόροι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο

REUTERS/Stefan Wermuth/File Photo

Η Βρετανία δε σκοπεύει να μειώσει τους φόρους πολύ κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο μετά το Brexit και εκτιμά ότι μάλλον θα διατηρήσει ένα σαφώς ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ.

Ο ίδιος ο Χάμοντ είχε αφήσει να εννοηθεί τον Ιανουάριο ότι η Βρετανία ίσως χρειαστεί να αλλάξει το οικονομικό της μοντέλο ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική στην περίπτωση που αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς να έχει εξασφαλίσει μια συμφωνία για την πρόσβαση στην αγορά.

Ο Χάμοντ, που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ πριν από το δημοψήφισμα της περασμένης χρονιάς, θεωρείται υπέρμαχος ενός σχετικά «ήπιου Brexit», μια στάση που κάποιες φορές τον έφερε αντιμέτωπο με συναδέλφους του υπουργούς που επιθυμούν ένα πιο ξεκάθαρο διαζύγιο από την ένωση, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα μηνύματα από υψηλόβαθμους υπουργούς για βασικά θέματα, όπως το εάν μπορεί να συνεχιστεί η ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων μετά το Brexit, έχουν υπάρξει αντιφατικά, με τις διαφορές να έρχονται στο φως από τότε που το κυβερνών συντηρητικό κόμμα έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιούνιο.

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο, ο Χάμοντ ερωτήθηκε εάν η Βρετανία θα παίξει το χαρτί της μείωσης φόρων για να παραμείνει οικονομικά ελκυστική μετά το Brexit.

«Συχνά λέγεται ότι το Λονδίνο θα εξετάσει να προχωρήσει σε αθέμιτο ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές ρυθμίσεις. Δεν είναι αυτό το σχέδιό μας ή το όραμά μας για το μέλλον», απάντησε ο Χάμοντ.

«Το ύψος του φόρου που αντλούμε, ως ποσοστό του ΑΕΠ, είναι εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου και νομίζω ότι θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο. Ακόμα και μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο θα διατηρήσει ένα κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό μοντέλο που θα είναι σαφώς ευρωπαϊκό».

Τα σχόλια διαφέρουν σημαντικά από τις απαντήσεις του Χάμοντ σε συνέντευξή του τον Ιανουάριο στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, που θεωρήθηκαν ως συγκεκαλυμμένη απειλή ότι θα χρησιμοποιηθεί η φορολογία επιχειρήσεων ως τρόπος πίεσης στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Ερωτηθείς ξεκάθαρα εάν η Βρετανία θα μειώσει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, ο Χάμοντ είχε δηλώσει ότι ενώ ελπίζει η Βρετανία να παραμένει μια ευρωπαϊκού τύπου οικονομία με αντίστοιχα φορολογικά και ρυθμιστικά συστήματα, ίσως χρειαστεί να αλλάξει το μοντέλο της εάν αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία για την πρόσβαση στην αγορά.

Στη συνέντευξή του στη Le Monde, ο Χάμοντ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την προοπτική του να μεταφέρουν οι τράπεζες μέρος των δραστηριοτήτων τους μετά το Brexit από το Σίτι του Λονδίνου σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Παρίσι και το Δουβλίνο.

Ο Χάμοντ δήλωσε ότι θα είναι «πολύ επικίνδυνο για την Ευρώπη» να κατακερματιστεί η αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που εδρεύει στο Σίτι, το οποίο χαρακτήρισε ως σημαντικό στοιχείο των οικονομιών της Βρετανίας και της Ευρώπης.

«Ο μεγάλος νικητής δεν θα είναι το Παρίσι ή η Φρανκφούρτη, αλλά η Νέα Υόρκη. Ας μην έχουμε αυταπάτες: οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες δεν θα κατακερματίσουν τις δραστηριότητές τους μεταξύ των διαφορετικών χωρών», δήλωσε ο Χάμοντ. «Είτε θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως σήμερα, είτε θα μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους πίσω στη Wall Street, που είναι ιδιαίτερα ελκυστικό δεδομένου ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι υπέρ της απορρύθμισης και της μείωσης φόρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης