ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nanobionic: Μια ελληνική εταιρεία στις 10 πιο καινοτόμες στον κόσμο από τη NASA

«Έξυπνα» t-shirt που μας ζεσταίνουν όταν η θερμοκρασία πέφτει, κολάν που μας ξεκουράζουν όταν το έχουμε ανάγκη, γιλέκα που μας δίνουν την απαραίτητη ενέργεια, όταν τη χρειαζόμαστε. Σε ένα όχι και τόσο μακρινό αύριο, τα υφάσματα από τα οποία θα αποτελούνται τα ρούχα μας θα έχουν δυνατότητες Artificial Intelligence και θα προσαρμόζονται στις ανάγκες του σώματός μας.

Για τον Γιώργο Ψιψίκα, βέβαια, τον CEO της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας Nanobionic, αυτό το AI μέλλον, είναι ήδη εδώ και το γεγονός πως η εταιρεία του κατάφερε να συμπεριληφθεί στην τελική 10άδα του κορυφαίου διαγωνισμού καινοτομίας iTech II της NASA, το αποδεικνύει.

Διότι τα καινοτόμα προϊόντα αθλητικής και καθημερινής ένδυσης που παράγει η Nanobionic δεν βελτιώνουν απλώς τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο, ενισχύοντας τη μυϊκή απόδοση και την αντοχή τους και μειώνοντας την κόπωση, αλλά όπως φαίνεται μπορούν παράλληλα να διευκολύνουν το έργο των αστροναυτών της NASA στις διαστημικές επιχειρήσεις τους στο Φεγγάρι και τον Άρη.

Για τη NASA, η Nanobionic έχει αναμφίβολα τον «X-factor» -όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται η διαγωνιστική κατηγορία στην οποία κατάφερε να περιληφθεί η ελληνική εταιρεία, εκτοπίζοντας άλλες κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας από ολόκληρο τον κόσμο. Όσοι χρησιμοποιούν τα προϊόντα της συγκεκριμένης τεχνολογίας, βέβαια, δεν έμειναν έκπληκτοι όταν πληροφορήθηκαν ότι η Nanobionic έγινε η πρώτη εταιρεία η οποία κατάφερε να επιτύχει μια τόσο σημαντική διάκριση. Αρκεί να αναφέρουμε πως η εταιρεία έχει παρουσία σε 40 χώρες και μέχρι σήμερα έχει κερδίσει 13 διεθνή βραβεία, καθώς και ότι έχει συνάψει συνεργασίες για τη διανομή της τεχνολογίας Nanobionic σε προϊόντα ύπνου όπως σεντόνια, μαξιλάρια, στρώματα ύπνου, κουβέρτες και μεταξύ άλλων, συνεργασίες για αθλητικά και καθημερινά ρούχα, τόσο στην Αμερική όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα, πρόσφατα έλαβε μια ακόμη σημαντική αναγνώριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως ιατροτεχνολογικό προϊόν και προϊόν γενικής ευεξίας, ενώ έχει αποτελέσει και αντικείμενο πέντε κλινικών μελετών -ορισμένες από τις οποίες έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά.

Το CNN Greece, λοιπόν, επικοινώνησε με τον Γιώργο Ψιψίκα -ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία μαζί με τον αδελφό του Ερμή- προκειμένου να μιλήσει μαζί του για τη σημαντική διάκριση από τη NASA και την τεχνολογία Nanobionic η οποία κατακτά τον κόσμο. Και το σίγουρο είναι πως όσα μας είπε, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

«Μία καλή ιδέα μπορεί να σε πάει στα αστέρια. Εμείς το καταφέραμε»

Για τον Γιώργο Ψιψίκα, το να λαμβάνεις αναγνώριση από τα λαμπρότερα μυαλά του κόσμου είναι μοναδικό συναίσθημα. Και αυτό ακριβώς το συναίσθημα ένιωσε ένα πρωί πριν από λίγο καιρό όταν την ώρα που απολάμβανε τον καφέ του στο γραφείο του στη Νέα Υόρκη, έλαβε ένα email από τη NASA η οποία τον ενημέρωνε για την πρόκριση της Nanobionic στον διαγωνισμό iTech II.

«Πάντα ελπίζαμε ότι θα έλθουμε σε επαφή με τη NASA, αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα λάβουμε κάποια αναγνώριση από αυτή. Κάποιο πρωί, ενώ έπινα τον καφέ μου στο γραφείο μας στη Νέα Υόρκη, έλαβα ένα email από τη NASA ότι προκριθήκαμε στις 25 φιναλίστ του διαγωνισμού iTech II. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη. Τέσσερις ημέρες αργότερα λάβαμε ένα δεύτερο email από τη NASA με το οποίο μας ενημέρωνε ότι προκριθήκαμε στην τελική δεκάδα και μας προσκαλούσε στο New Mexico για να συναντηθούμε με τους επιστήμονες της NASA. Εκεί γίναμε αποδέκτες του ενθουσιασμού και της αναγνώρισής τους», ανέφερε ο CEO της εταιρείας, όταν τον ρωτήσαμε αν πριν από μερικά χρόνια μπορούσε να φανταστεί ότι η τεχνολογία του θα έφτανε κάποτε στη NASA και το πώς αισθάνεται για αυτό.

«Πέρα από την προσωπική δικαίωση νιώθουμε ότι έχουμε εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα μας στο εξωτερικό. Πιστεύουμε πολύ στην ελληνική επιχειρηματικότητα και το πνεύμα καινοτομίας που μας διακρίνει. Είμαστε η πρώτη ελληνική εταιρεία που κατάφερε να συμπεριληφθεί στην τελική δεκάδα του κορυφαίου διαγωνισμού καινοτομίας της NASA, iTech II», μας είπε ακόμη ο κ. Ψιψίκας, συμπληρώνοντας με νόημα: «Μία καλή ιδέα μπορεί να σε πάει στα αστέρια. Εμείς το καταφέραμε!».

Αυτό είναι, άλλωστε, το σημαντικό μήνυμα το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο, δίνει η διάκριση της εταιρείας του σε άλλες νέες καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις ή start-up.

Όσο για τον διαγωνισμό στον οποίο η εταιρεία του διαγωνίζεται, ο κ. Ψιψίκας σημείωσε ότι το ετήσιο πρόγραμμα της NASA, iTech, «απευθύνεται σε εταιρείες ανά τον κόσμο το έργο των οποίων χαρακτηρίζεται από εφευρετικότητα και έχει ως σκοπό την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών οι οποίες αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του μέλλοντος πάνω σε πέντε τομείς ενδιαφέροντος». Ουσιαστικά, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Nanobionic, «πρόκειται για ένα κάλεσμα της NASA στον επιχειρηματικό κόσμο να παρουσιάσει καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες να λύνουν σημαντικά προβλήματα που άπτονται της καθημερινότητας τόσο των καταναλωτών όσο και των εργαζομένων της NASA για διαστημικές επιχειρήσεις στο Φεγγάρι και στον Άρη».

«Θέλουμε την τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων»

Πόσα χρόνια όμως, τα αδέλφια Ψιψίκα εργάστηκαν πάνω στην τεχνολογία Nanobionic και ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες που συντέλεσαν στην επιτυχία τους; Όταν θέσαμε τα παραπάνω ερωτήματα στον Γιώργο Ψιψίκα, μας είπε πως η Nanobionic ιδρύθηκε το 2011 με στόχο να δημιουργήσει καινοτόμες τεχνολογίες που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα συμβάλλουν στο «ευ ζην». Εκείνο που διαφοροποίησε την εταιρεία του όμως, από την πρώτη στιγμή ήταν σύμφωνα με τον ίδιο, η εστίαση στην ποιότητα σε όλους τους τομείς της δραστηριοποίησής της Nanobionic και παράλληλα, η επιδίωξη να βελτιώσουν την καθημερινότητα όσων χρησιμοποιούν τα προϊόντα τους.

«Θα έλεγα ότι η Nanobionic είναι μία εταιρεία η οποία θέτει την τεχνολογία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που αυτό το όραμά μας έχει βρει ανταπόκριση και αποτελούμε σήμερα ένα επιτυχημένο, καινοτόμο και αναγνωρισμένο διεθνώς όνομα με παρουσία σε 40 χώρες και 13 διεθνή βραβεία», αποκάλυψε ο κ. Ψιψίκας μιλώντας στο CNN Greece.

«Τα προϊόντα μας χρησιμοποιούνται από κορυφαίους ολυμπιονίκες και εθνικές ομάδες»

Πώς όμως τα προϊόντα Nanobionic μπορούν να μας ωφελήσουν στην καθημερινότητά μας και τι είναι στην πραγματικότητα τα υφάσματα υψηλής τεχνολογίας; Όπως μας εξήγησε ο CEO της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας, η τεχνολογία Nanobionic είναι ένα πατενταρισμένο μείγμα μετάλλων, κεραμικών και ορυκτών που ενεργοποιούνται με τη θερμότητα του σώματος. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούν να βελτιώνουν την τοπική κυκλοφορία και την ισορροπία του σώματος και παράλληλα, να αυξάνουν τη μυϊκή δύναμη και την αντοχή.

«Τα προϊόντα μας χρησιμοποιούνται από κορυφαίους αθλητές στον κόσμο καθώς και από πολλές εθνικές ομάδες και ολυμπιονίκες. To trademark Nanobionic έχει εφαρμογές σε πολλούς κλάδους και προϊόντα. Ενδεικτικά αναφέρω εταιρείες αθλητικών ρούχων και παπουτσιών, στρωμάτων και προϊόντων ύπνου, επίπλων γραφείου και σπιτιού, αυτοκινητοβιομηχανίες ή στρατιωτικές εφαρμογές για στολές, ακόμη και αλεξίσφαιρα γιλέκα», ανέφερε και συνέχισε: «Η πιο χαρακτηριστική καινοτομία της Nanobionic είναι τα υφάσματα υψηλής τεχνολογίας που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο την ενέργεια του σώματος, βελτιώνοντας τις αθλητικές επιδόσεις. Για αυτό και χρησιμοποιούνται σε ρούχα γυμναστικής όπως κολάν, μπλουζάκια καθώς και σε καθημερινά ενδύματα, για παράδειγμα γυναικεία».

Ο κ. Ψιψίκας μας αποκάλυψε, μάλιστα πως σύμφωνα με τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τα προϊόντα Nanobionic στις ΗΠΑ, εμπίπτουν στην κατηγορία ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ευεξίας (medical devices and general wellness products) επειδή ακριβώς αξιοποιούν την υψηλή τεχνολογία με σκοπό να συμβάλλουν στην ευεξία.

Όταν το όριο δεν είναι ο ουρανός αλλά το διάστημα

Όσο για το αύριο της Nanobionic, φαίνεται πως προβλέπεται εντυπωσιακό αφού στην περίπτωση της κορυφαίας αυτής εταιρείας τεχνολογίας, το όριο δεν είναι ο ουρανός αλλά το διάστημα.

«Αντιμετωπίζουμε το μέλλον ως κάτι συναρπαστικό», μας είπε ο Γιώργος Ψιψίκας, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει όλες τις επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. «Επί της παρούσης, προωθούμε την τεχνολογία Nanobionic στις αγορές των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ασίας και διασφαλίζουμε στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες. Η σημαντικότερη πρόκληση είναι ότι παραμένουμε μία ελληνική εταιρεία η οποία σκέφτεται και δραστηριοποιείται παγκόσμια. Οπότε δεν λέμε πια “sky is the limit” αλλά “space is the limit”!», πρόσθεσε.

Εμείς δεν έχουμε αμφιβολία πως σε λίγα χρόνια από τώρα, τα υφάσματα υψηλής τεχνολογίας δεν θα έχουν φτάσει απλώς στο διάστημα, αλλά θα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. H Nanobionic είναι το μέλλον των ρούχων και των υφασμάτων και τα καλά νέα, είναι πως βρίσκεται από τώρα στη διάθεσή μας, προσφέροντας λύσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν τη ζωή μας και μάλιστα, σε πολλά επίπεδα.

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης