ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σήμερα ολοκληρώνεται το market test για τη ΔΕΗ

ΑΠΕ -ΜΠΕ

Σήμερα ολοκληρώνεται το περίφημο market test, δηλαδή η έρευνα αγοράς που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Πάντως η εικόνα που μεταφέρεται από μεγάλους ελληνι- κούς ενεργειακούς ομίλους είναι μάλλον χλωμή. Όσο ρωτούν οι ενδιαφερόμενοι, τόσο οι απαντήσεις που παίρνουν δεν τους ικανοποιούν.

Βαθμός απόδοσης των μονάδων, ζητήματα προσωπικού, το γεγονός ότι έχουμε το παράδοξο φαινόμενο τα τρία ορυχεία που συνοδεύουν τη Μελίτη της Φλώρινας, δηλαδή Βεύη, Κλειδί και Λόφοι, να είναι κλειστά, όλα αυτά μάλλον χαμηλώνουν τις προσδοκίες.

Ακόμη κι αν το market test αποβεί θετικό, η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά σύνθετη. Απαιτείται η πρόσληψη συμβούλου για την αποτίμηση των μονάδων, απόσχιση εν συνεχεία των περιουσιακών αυτών στοιχείων από τον σημερινό κορμό της επιχείρησης, έγκριση από διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και γενικές συνελεύσεις του μετόχου, δηλαδή διαδικασίες δύσκολες, στις οποίες σίγουρα η ΓΕΝΟΠ θα αντιδράσει με απεργίες και καταλήψεις (το συνδικάτο έχει προαναγγείλει συλλαλητήριο στις 4 Δεκεμβρίου στη Φλώρινα και απεργιακές κινητοποιήσεις στη συνέχεια).

Αλλά τα εμπόδια δεν σταματούν εκεί. Οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να εγείρουν απαιτήσεις για το προσωπικό των μονάδων. Είναι δηλαδή πιθανό κάποιοι να μην θέλουν να αγοράσουν τον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και με τους 1.100 εργαζομένους που απασχολεί. Παράλληλα, ένα βαρίδι στην πώληση είναι η ευρωπαϊκή πολιτική για την κλιματική αλλαγή που έχει καταστήσει τα στερεά καύσιμα ασύμφορη επένδυση. Σήμερα το κόστος παραγωγής για ένα λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ υπολογίζεται σε 50-60 ευρώ/μεγαβατώρα, αλλά το 2030 αναμένεται να εκτιναχθεί κοντά στα 100 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης