ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύστημα παρακολούθησης των διαθεσίμων των φορέων δημιουργεί το ΓΛΚ

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Αυτοματοποιημένο σύστημα παρακολούθησης του ύψους και των μεταβολών των χρηματικών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης που τηρούνται στις τράπεζες δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε στη σύσταση στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών ομάδας εργασίας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν στην λειτουργία του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου.

Έργο της οκταμελούς ομάδας εργασίας είναι η διατύπωση ολοκληρωμένης εισήγησης για την τροποποίηση των διατάξεων του Δημοσίου Λογιστικού που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, καθώς και ο σχεδιασμός συστήματος τακτικής καταγραφής, παρακολούθησης και ανάλυσης του ύψους και των μεταβολών των χρηματικών διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης που τηρούνται στο εμπορικό τραπεζικό σύστημα.

Στόχος είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να παρακολουθεί και να προγραμματίζει με ενιαίο τρόπο τις ταμειακές ροές, να προσδιορίζει με ακρίβεια το ύψος των διαθεσίμων και τις ανάγκες δανεισμού και να διαχειρίζεται με ταχύτατο τρόπο τα διαθέσιμα προς τοποθέτηση πλεονάσματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος σε ορίζοντα τριετίας (εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια και τα repos που ανακυκλώνονται) περιλαμβάνουν λήξεις ομολόγων περίπου 22 δισ. ευρώ, τόκους κοντά στα 18 δισ. ευρώ και εκκαθάριση ληξιπροθέσμων περίπου 4 δις ευρώ, ήτοι ανέρχονται συνολικά σε 44 δισ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το κράτος έχει στη διάθεσή του περίπου 10 δισ. ευρώ σε ταμειακά διαθέσιμα (με δυνατότητα να φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ), αναμένει άλλα 18 δισ. ευρώ προγραμματισμένη χρηματοδότηση από τον ESM (συμπεριλαμβανομένης και της δόσης που εγκρίνεται σήμερα) και τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% της τριετίας αθροίζονται κάπου στα 20 δισ. ευρώ. Πιο απλά τα διαθέσιμα του Δημοσίου θα ανέλθουν σε 48 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης