ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολιτικές υποχωρήσεις απαιτεί η γερμανική πρόταση για το χρέος

AFP/ΑΠΕ

Πλέον διαφαίνεται πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα επιδιωχθεί στη βάση μιας σύνθετης γερμανικής πρότασης που οδηγεί μεν σε βιώσιμο χρέος απαιτεί δε από την Ελλάδα να παραμείνει για λίγο παραπάνω σε καθεστώς προγράμματος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ θα παρουσιάσουν στο Eurogroup μια ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η οποία θα χρησιμεύσει ως βάση για τη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως αυτά έχουν προσδιοριστεί τον Ιούνιο του 2017 από την Ευρωομάδα.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung απεκάλυψε χθες τη γερμανική πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους, η οποία συνδέει το χρονικό βάθος της ελάφρυνσης χρέους με το μαξιλάρι ασφαλείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θέλει για πολιτικούς λόγους να αποτρέψει μια μεγάλη ελάφρυνση του χρέους και αντί αυτού στηρίζει την Ελλάδα στη δημιουργία ενός μεγάλου μαξιλαριού ασφαλείας, ικανού να φθάσει έως το τέλος του 2019 και επαρκούς για να τρέξει η Ελλάδα τις αποπληρωμές των ακριβών ομολόγων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ο κορμός της γερμανικής πρότασης έχει ως εξής: εάν στο πρόγραμμα του ESM μείνουν αδιάθετα 25 δισ. ευρώ και την ίδια στιγμή το Eurogroup προκρίνει μια επέκταση της διάρκειας των δανείων του EFSF για 15 χρόνια, για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από τα αδιάθετα του τρέχοντος προγράμματος του ESM η στοχοθετημένη ελάφρυνση του χρέους θα μειώνεται κατά δύο έτη. Αυτό απλά σημαίνει πως εάν η Ελλάδα λάβει και τα 25 δισ. ευρώ που θα μείνουν αδιάθετα τότε η επέκταση των δανείων του EFSF θα πέσει στα πέντε χρόνια, κάτι που η Γερμανία επιδιώκει από την αρχή των διαπραγματεύσεων.

Κοινοτικές πηγές θεωρούν πως η γερμανική πρόταση είναι ελκυστική, καθώς δίνει στην Ελλάδα μεγάλα ποσά χρημάτων, ωστόσο θεωρούν πως δύσκολα θα περάσει πολιτικά, καθώς για να εφαρμοστεί απαιτεί τεχνική παράταση του Μνημονίου, ώστε να παραμείνουν διαθέσιμα τα σχετικά χρήματα του προγράμματος του ESM πέραν του Αυγούστου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει πως το ταμειακό απόθεμα της Ελλάδος θα πρέπει να αυξηθεί εάν η Γερμανία επιμείνει σε μικρότερη ελάφρυνση του χρέους και ο συμβιβασμός που θα επιδιωχθεί στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα περιστραφεί γύρω από αυτή την ιδέα.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της καλοβλέπει την εκταμίευση μεγάλου μέρους των αδιάθετων χρημάτων από το πρόγραμμα του ESM, καθώς θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να αποπληρώσει ακριβά δάνεια, όπως αυτό του ΔΝΤ, ωστόσο την ίδια στιγμή θέλει να εξασφαλίσει και την επιμήκυνση των δανείων του EFSF έως και οκτώ έτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης