ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση του πενταετούς ομολόγου

REUTERS/ file photo

Κάνει πρεμιέρα σήμερα στη δευτερογενή αγορά το νέο πενταετές ομόλογο που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο και μέσω του οποίου αντλήθηκαν 2,5 δισ. ευρώ, με κόστος 3,6%.

Απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, που σχετίζεται με το σχετικό χρεόγραφο, αναφέρει πως για την πρώτη ημερομηνία πληρωμής τόκου θα υπολογιστεί τόκος από την 5η Φεβρουαρίου 2019 (συμπεριλαμβανομένης) έως την 2α Απριλίου 2019 (μη συμπεριλαμβανομένης).

«Οι τόκοι για το παραπάνω χρονικό διάστημα θα υπολογισθούν επί της ελάχιστης ονομαστικής αξίας (1.000 ευρώ), με απόδοση η οποία προκύπτει από το ονομαστικό επιτόκιο 3,450% επί το κλάσμα ημερών 56/365 (για το χρονικό διάστημα από 5/2/2019 έως 2/4/2019). Έτσι οι τόκοι για το παραπάνω χρονικό διάστημα και για ονομαστική αξία 1.000 ευρώ είναι 5,29 ευρώ».

Να σημειωθεί πως ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτήρισε πιστωτικά θετική (credit positive) την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές με την έκδοση του πενταετούς ομολόγου.

Όπως σημείωσε ο οίκος, η προηγούμενη έκδοση πενταετών ομολόγων του Ιουλίου του 2017 είχε επιτόκιο 4,625% και το επιτόκιο του 3,6% αυτής της έκδοσης αντανακλά ένα πιο σταθερό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον και τις λιγότερο δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

Ακόμη, υπογραμμίσει πως το κόστος δανεισμού στη νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου ήταν ανάλογο με αυτό της Κύπρου, όταν η χώρα βγήκε από το δικό της Μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016, αλλά υψηλότερο της Πορτογαλίας, κατά τα δικά της πρώτα βήματα μετά το πρόγραμμα στήριξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης