ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποστηρικτικός ο ESM στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Υποστηρικτικός είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στο να προχωρήσει η Ελλάδα σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μετά το Eurogroup ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, απάντησε σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων της από το ΔΝΤ και είπε πως ο ESM «θα το υποστήριζε». Τόνισε πάντως πως το θέμα θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί με τους πιστωτές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς για το ένα τρίτο των δανείων του ΔΝΤ (3,5 δισ.) η Ελλάδα πληρώνει «πολύ ακριβό» επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο» από το κόστος δανεισμού της στις αγορές.

Ο Ρέγκλινγκ, επανέλαβε ότι το ακριβές ποσό της εκταμίευσης προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 973 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 644 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και τα υπόλοιπα στην αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου για τη δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Υπενθύμισε επίσης ότι δεν πρόκειται για νέο δάνειο αλλά για «μεταφορά» κεφαλαίων, χωρίς προϋποθέσεις που συνδέονται μόνο με τη δέσμευση της Ελλάδας να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και που θα τη βοηθήσουν να αποπληρώσει τα δάνειά της.

Στη βάση αυτή ανέφερε πως η εκταμίευση θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης και «όχι αργότερα από τις αρχές Μαΐου».

Παράλληλα, σαφές μήνυμα προς την Αθήνα να προχωρήσει στη μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης έστειλε το Eurogroup, μέσω του ανακοινωθέντος που εξέδωσε και στο οποίο τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση επανέλαβε τη γενική δέσμευση πως θα συνεχίζει να εφαρμόζει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν από το πρόγραμμα του ESM.

Σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας σημειώνεται ότι «καλωσορίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών να εναρμονίσουν και να βελτιώσουν τους επόμενους μήνες με ολιστικό τρόπο τα σχήματα πτώχευσης και αφερεγγυότητας».

«Λαμβάνουμε υπόψη τα μεσοπρόθεσμα ρίσκα και τις προκλήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Στο πλαίσιο αυτό, καλωσορίζουμε το ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, ειδικά σε ότι αφορά τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος διευρύνοντας την φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μηδέν, την είσπραξη των φόρων και των εισφορών, τις προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», αναφέρει το ανακοινωθέν και συνεχίζει: “Είναι επίσης κρίσιμο, συνεχίζει η ανακοίνωση «να συνεχιστεί η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα για να εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την εφαρμογή σχεδίου δράσης για την πτώχευση νοικοκυριών με στόχο να εξαλειφθεί το απόθεμα υποθέσεων ως τα τέλη του 2021». Αναφέρεται σε «βελτιώσεις στη διαχείριση των εγγυήσεων δανείων».

Τέλος, η Ευρωομάδα κάλεσε τις ελληνικές αρχές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στους μισθούς κατά το 2019 και να αναλύσουν τις συνέπειες από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης