ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεταμνημονιακή αξιολόγηση εξπρές από τους θεσμούς

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ούτε τρεις μέρες δεν θα κρατήσει ο τρίτος γύρος μεταμνημονιακής εποπτείας της ελληνικής οικονομίας από τους θεσμούς ο οποίος ξεκινά σήμερα. Ακόμα και η χρονική διάρκεια του «ελέγχου» είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους των θεσμών όπου η ηρεμία έως τις ευρωεκλογές είναι το βασικό ζητούμενο.

Επί του παρόντος, στα καυτά θέματα της ατζέντας περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις τις οποίες βιάστηκε να παρουσιάσει χθες η κυβέρνηση ως κίνηση αντιπερισπασμού στην πρόταση μομφής και ενδεχομένως για να προκαταλάβει τις αντιδράσεις των θεσμών.

Ο ESM αναμένεται να θέσει το ζήτημα της αθέτησης υποσχέσεων αναφορικά με τον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, η Κομισιόν ενδιαφέρεται για τις καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και η ΕΚΤ αναμένεται να ζητήσει διευκρινίσεις αναφορικά με τις εκκρεμότητες του νέου καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, τη δευτερογενή νομοθεσία και την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων.

Με ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η συζήτηση αναφορικά με τον σχεδιαζόμενο νέο κύκλο παροχών. Οι θεσμοί προτιμούν στοχευμένες μειώσεις φόρων παρά νέα πακέτα επιδομάτων.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν την Τετάρτη από την Αθήνα. Η έκθεση από τα ευρήματα του νέου ελέγχου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης