ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυξητικά κινείται σήμερα το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου με τους επενδυτές να δείχνουν να μην επικρατούν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τις παροχές της περιόδου 2019-2020.

Η απόδοση του πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,32% και ενισχύεται κατά 3% σε σχέση με χθες, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έχει ανέλθει στο 3,4% και ενισχύεται κατά 1,35% σε σχέση με χθες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση σκόπευε εντός του Μάιου να προχωρήσει στη έκδοση επταετούς ομολόγου με στόχο τη συγκέντρωση 2,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν πως η συγκεκριμένη έκδοση θα μπορούσε να γίνει με επιτόκια κάτω του 3%.

Ωστόσο, οι ανακοινώσεις για προεκλογικές παροχές και ειδικά το «περίεργο» σχήμα της εγγύησης των πλεονασμάτων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, συνέβαλαν στο να καταστούν φειδωλοί οι επενδυτές και να αναμένουν την τοποθέτηση των θεσμών για τις επόμενες κινήσεις τους.

Ειδικά η εξαγγελία Τσίπρα για τη δημιουργία ειδικού εγγυητικού λογαριασμού στον οποίον θα κατατεθούν 5,55 δισ. ευρώ από το σημερινό αποθεματικό ασφαλείας των 31 δισ. ευρώ, ώστε να θα χρησιμοποιηθούν ως ασφάλεια εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις από το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% στο διάστημα 2020-2022, έχει προκαλέσει πολλές απορίες στους επενδυτές, καθώς δεν είναι συμβατή με τους κανόνες για το δημόσιο λογιστικό.

Να σημειωθεί πως σήμερα ολοκληρώνεται η τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση των θεσμών για την ελληνική οικονομία και τα ευρήματα τους θα ανακοινωθούν σε έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης