ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένρια: Ανθεκτικές κεφαλαιακά οι τράπεζες της ευρωζώνης – Τι απάντησε για τις ελληνικές τράπεζες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

«Οι κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών παρακολουθούνται στενά», δήλωσε στο CNN Greece ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια στο πλαίσιο ενημέρωσης Τύπου που έγινε σήμερα με αφορμή τη δημοσιοποίηση ανάλυσης του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία  ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός στις πιέσεις που προκαλούνται από τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσίευσε σήμερα τα συνολικά αποτελέσματα της ανάλυσής της σχετικά με την ευπάθεια των τραπεζών που εποπτεύονται απευθείας από τον SSM.

Η άσκηση αξιολόγησε το πώς το οικονομικό σοκ που προκαλείται από το ξέσπασμα του κορωνοϊού επηρεάζει τις 86 μεγαλύτερες τράπεζες της ζώνης του ευρώ σε βάθος τριών ετών. Σύμφωνα με την ανάλυση του SSM, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση της πανδημίας, η μείωση που θα υποστούν τα κεφάλαια των τραπεζών της ζώνης του ευρώ θα είναι σημαντική.

Η ανάλυση ευπάθειας επικεντρώθηκε σε δύο σενάρια. Το κεντρικό σενάριο, το οποίο θεωρείται πιο πιθανό και προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ της ζώνη του ευρώ κατά 8,7% το 2020 και αύξηση του ΑΕΠ σε 5,2% και 3,3% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα και το δυσμενές σενάριο, το οποίο προβλέπει μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 12,6% το 2020 και αύξηση του ΑΕΠ σε 3,3% και 3,8% το 2021 και το 2022, αντίστοιχα.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν, σε μεγάλο βαθμό, τον αντίκτυπο των νομισματικών, εποπτικών και δημοσιονομικών μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Στο βασικό σενάριο, το κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (common equity tier 1 - CET1), ο βασικός δείκτης οικονομικής ευρωστίας, επιδεινώθηκε μόνο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε 12,6% από 14,5%. Ως αποτέλεσμα, εκτιμάται πως υπό αυτό το σενάριο οι τράπεζες θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν το ρόλο τους ως δανειστές.

Στο δυσμενές σενάριο, το κεφάλαιο κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (common equity tier 1 - CET1) μειώνεται κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,8% από 14,5%. Σε αυτό το σενάριο, αρκετές τράπεζες θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να διατηρήσουν τη συμμόρφωση με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις τους, αλλά το συνολικό κεφαλαιακό έλλειμμα θα παραμείνει περιορισμένο.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο σημαντικό ήταν οι τράπεζες να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των κανονιστικών μεταρρυθμίσεων μετά την οικονομική κρίση. Τα έκτακτα και συντονισμένα μέτρα στήριξης έχουν ήδη συμβάλει στη μείωση του αντίκτυπου της πανδημίας στην οικονομία », δήλωσε ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ένρια και προσέθεσε:

«Ωστόσο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, οι αρχές πρέπει να είναι έτοιμες να εφαρμόσουν περαιτέρω μέτρα για να αποτρέψουν την ταυτόχρονη απομόχλευση από τις τράπεζες, η οποία θα μπορούσε να εμβαθύνει την ύφεση και να πλήξει σοβαρά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων και τις κεφαλαιακές τους θέσεις».

Κατά τον SSM οι βασικοί παράγοντες της μείωσης κεφαλαίου είναι η επιδείνωση των πιστωτικών ανοιγμάτων, οι απώλειες που σχετίζονται με τον κίνδυνο αγοράς και η χαμηλότερη κερδοφορία των τραπεζών.

Οι ελληνικές τράπεζες

Ερωτηθείς από το CNN Greece για την κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών, δεδομένου ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις αποτελούν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, αλλά και για τις προβλέψεις ή τις κεφαλαιακές μειώσεις που μπορούν να προκύψουν στο προσεχές διάστημα από φορολογικά ζητήματα, δεδομένου ότι ο τελευταίος τακτικός φορολογικός έλεγχος των τραπεζών έγινε το 2010, ο Αντρέα Ένρια δήλωσε τα εξής:

Το θέμα της αναβαλλόμενης φορολογίας στις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που παρακολουθούν οι εποπτικές μας ομάδες. Οι κεφαλαιακές θέσεις των ελληνικών τραπεζών παρακολουθούνται στενά και καταλαβαίνω πως υπάρχουν πρωτοβουλίες και συζητήσεις για το θέμα αυτό στην Ελλάδα. Ευρύτερα, αφήστε με να επαναλάβω κάτι που ισχύει για όλους, πως οι προβλέψεις για την κεφαλαιακή κατάσταση αποτελούν στην παρούσα συγκυρία μια μεγάλη πρόκληση δεδομένης της αβεβαιότητάς».

Η σύσταση για τα μερίσματα

Παράλληλα, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ανάλυσης τρωτότητας των τραπεζών της ευρωζώνης ο SSM ζήτησε από τις τράπεζες να μην πληρώσουν μερίσματα και να μην αγοράσουν ίδιες μετοχές μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Αναφερόμενος σε αυτή την απόφαση ο Ένρια δήλωσε:

«Όσον αφορά στην απόφασή μας σχετικά με τις διανομές μερισμάτων, για άλλη μια φορά η κατευθυντήρια αρχή μας ήταν να διαφυλάξουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος ενόψει της θεμελιώδους αβεβαιότητας διατηρώντας την ικανότητα απορρόφησης ζημιών σε μια στιγμή κατά την οποία τυχόν προβλέψεις σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές εξελίξεις και τον αντίκτυπό τους στις τραπεζικές συναλλαγές τομέας είναι εξαιρετικά ασταθείς...Η σύσταση μας προς τις τράπεζες για τη μη διανομή μερίσματος είναι σύσταση και δεν είναι νομικά δεσμευτική. Αν και έχουμε τα μέσα να επιβάλουμε τη θέση μας είμαστε ικανοποιημένοι που οι τράπεζες εναρμονίζονται με τις συστάσεις μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης