ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εurogroup: Αναστολή δημοσιονομικών κανόνων και το 2021

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σε ισχύ παραμένει η αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων και το 2021, γεγονός που αποτελεί θετική εξέλιξη, αφού ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει ένα ακόμη όπλο στα χέρια του για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece στο Eurogroup δεν έγινε καμία συζήτηση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο.

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν για συνέχιση της δημοσιονομικής στήριξης προκειμένου να τεθούν σε τροχιά ανάκαμψης οι οικονομίες μετά από την πανδημία, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe μετά από τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Σημειώνεται πως το Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ενεργοποίηση της «γενικής ρήτρας διαφυγής», που επιτρέπει να παρακαμφθούν προσωρινά οι κανόνες, ώστε να μπορέσουν οι χώρες να ανταποκριθούν στην πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε τότε η Κομισιόν η «ρήτρα διαφυγής» θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν επαρκώς την κρίση, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές αξιώσεις που θα ίσχυαν υπό φυσιολογικές συνθήκες βάσει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου».

Επιστρέφοντας στο σημερινό Eurogroup, στην πρώτη τους κατά πρόσωπο συνάντηση μετά από τον Φεβρουάριο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συζήτησης ατύπως για τη δημοσιονομική απάντηση στην πανδημία που έχει πλήξει την ευρωπαϊκή οικονομία από τον Μάρτιο.

«Δεν θα υπάρξει απότομη διακοπή (του προγράμματος στήριξης) και συνολικά η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία», ανέφερε ο Donohoe, ο οποίος είναι υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Ενώ οι υπουργοί δεν δεσμεύτηκαν για κάποια αύξηση στο ποσό που έχουν ήδη υποσχεθεί για να κρατηθεί λειτουργική η οικονομία, κατέστησαν σαφές ότι δεν θα υπάρξει δημοσιονομική σύσφιξη σύντομα, και ότι θα συνεχίσουν να κρατάνε «το πόδι στο γκάζι» για όσο καιρό χρειαστεί.

Αναφορικά με την Ελλάδα η διατήρηση της «ρήτρας διαφυγής» λύνει τα χέρια της κυβέρνησης, η οποία έχει ένα επιπλέον όπλο για τη λήψη όλων των απαραίτητων οικονομικών μέτρων, τα οποία θα παρέχουν στήριξη σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης