ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αξιολόγηση θα κλείσει μετά το Πάσχα των Καθολικών

Το Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να αποφασίσει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, με πληροφορίες να την τοποθετούν για την Τετάρτη.

Αν και η αξιολόγηση θα ξεκινήσει μέσα στη βδομάδα, δεν είναι σίγουρο πότε θα ολοκληρωθεί με πηγές των θεσμών να κάνουν λόγο για αξιολόγηση διαρκείας άνω του μήνα. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει διακοπή των συζητήσεων για το Πάσχα των Καθολικών (278 Μαρτίου) και επέκταση τους έως τα μέσα Απριλίου.

ΔΝΤ και ευρωζώνη διατηρούν τις διαφορές τους ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού που βλέπουν έως το 2018 και αυτές είναι σημαντικές, κάπου 2% του ΑΕΠ ή μέτρα 3,5 δισ. ευρώ.Επιπλέον, υπάρχουν και διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των δύο πλευρών των δανειστών ως προς το περιεχόμενο των μέτρων.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θέλουν μείωση υφιστάμενων κύριων και επικουρικών συντάξεων, δραστική ρύθμιση των κόκκινων δανείων και κατάρτιση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Κατά κάποιες πληροφορίες αν η ανακοίνωση στο τέλος Μαρτίου των οριστικών αποτελεσμάτων εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2015 επιβεβαιώσει την εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ τότε το ΔΝΤ θα αναθεωρήσει προς το μετριοπαθέστερο τις εκτιμήσεις του.Ωστόσο, μάλλον οι σχετικές αναφορές είναι υπερ- αισιόδοξες και το Ταμείο θα συνεχίσει τη σκληρή του στάση.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει το προσφυγικό και οι ροές χρημάτων που θα προέλθουν από αυτό, κάτι που θα προκύψει από τη μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής. Εάν οι ροές χρημάτων είναι μεγάλες και έχουν επίδραση στο ΑΕΠ τότε οι ελαστικότητες σε σχέση με τις ροές εσόδων θα διαφοροποιηθούν οδηγώντας πιο εύκολα στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης