ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων» το δόγμα και για το χρέος

«Οι πολιτικοί συσχετισμοί στη Ευρωζώνη θα καθορίσουν το περιεχόμενο της συζήτησης για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup της 24ης Μαΐου». Με τη δήλωση αυτή στέλεχος του ευρωσυστήματος οριοθέτησε στο CNN Greece το περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» που καταρτίζουν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και το EuroWorking Group για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην Ελλάδα οποιαδήποτε λύση για το χρέος παρεκκλίνει του προτεσταντικού κανόνα «αλληλεγγύη έναντι μεταρρυθμίσεων», που χαρακτηρίζει έως σήμερα την εφαρμογή του προγράμματος. Αυτό σημαίνει πως οι όποιες παρεμβάσεις για το χρέος θα συνοδευθούν με προαπαιτούμενα και με την πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Οι θέσεις του ΔΝΤ για την παροχή περιόδου χάριτος 25 ετών για την καταβολή των τόκων των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα με παράλληλη επέκταση των ωριμάνσεων έως και το 2080, αποτελούν λύσεις εξαιρετικά εμπροσθοβαρείς που δεν συνάδουν με τις πολιτικές διαθέσεις των ισχυρών της ευρωζώνης, αλλά ούτε και με τον πολιτικό κύκλο στη ζώνη του ευρώ.

Μπορεί στο επερχόμενο Eurogroup το ΕWG να ενημερώσει αναφορικά με την πρόοδο των συζητήσεων για την βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, ωστόσο αυτή η πρόοδος δεν θα παρεκκλίνει των ήδη γνωστών προτάσεων για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κάλυψη πιθανής ανόδου των επιτοκίων των δανείων της Ελλάδος και πρόωρη εξόφληση ενός μέρους των ελληνικών οφειλών προς το ΔΝΤ.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μέσω διαρροών καταδείξει πως δεν θα αρκεστεί σε αυτά δεδομένου ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα αυξηθούν δραματικά μετά το 2022, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι θα ξεκινούν από 9% του ΑΕΠ το 2022, θα ανέλθουν στο 19,5% του ΑΕΠ το 2040 και μέχρι το 2060 θα ξεπεράσουν το 24,3%.

Όλα αυτά μάλιστα στο θετικό σενάριο που προβλέπει πως η Ελλάδα θα καταγράφει ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα σε ετήσια βάση. Σε περίπτωση όμως που η κατάσταση της οικονομίας επιδεινωθεί, τότε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες μπορεί να εκτοξευθούν έως και το 62,8% του ΑΕΠ έως το 2060!

Πάντως, δεδομένου πως οι συζητήσεις για το χρέος σπρώχνονται για το φθινόπωρο, η πολιτική διαχείριση της κατάστασης από το Eurogroup θυμίζει τα προηγούμενα χρόνια όταν και εκλογικές αναμετρήσεις και μικροπολιτικά συμφέροντα κυβερνήσεων της ευρωζώνης δεν επέτρεψαν να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ελληνική περιπλοκή. Η μόνη διαφορά είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλέον τη διάθεση να συμπράξει σε αυτό.

Διαβάστε επίσης

WSJ: Γιατί διαφωνούν ΔΝΤ-Βερολίνο για το ελληνικό χρέος

Bloomberg: Υπερβολική η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης