ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H ΕΚΤ θα κάνει ξανά αποδεκτά τα ελληνικά ομολόγα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την επαναφορά της εξαίρεσης (waiver) με την οποία η ΕΚΤ αποδέχεται ως εγγυήσεις τα ελληνικά κρατικά ομολόγα θα προτείνει πιθανότατα σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξετάσει την αποκατάσταση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότησή της «πολύ σύντομα».

Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τράπεζα της Ελλάδας και η ΕΚΤ έχουν κάνει ήδη όλη την προεργασία για την επέκταση των επιλέξιμων τίτλων οι οποίοι μπορούν να δεσμευθούν ως collateral για τη συνήθη χρηματοδότηση.

Η ΕΚΤ μετά από την επαναφορά του waiver θα προσαρμόσει επίσης το «κούρεμα» που εφαρμόζεται στους ελληνικούς τίτλους που δεσμεύονται ως collateral για χρηματοδότηση,

Σε κάθε περίπτωση τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα γίνουν επιλέξιμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ μόνο όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ληφθεί απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και συνταχθεί η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Με βάση την μέχρι στιγμής πρόοδο, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πιθανώς θα συμπεριληφθούν στο QE μετά από το καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης