ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πάνω – κάτω στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ξεκάθαρη είναι η βούληση κυβέρνησης και δανειστών να τοποθετηθούν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) πρόσωπα που δεν σχετίζονται με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και είναι αλλοδαπής προέλευσης.

Αυτό κατέδειξε η χθεσινή διαδικασία αξιολόγησης της διοίκησης του ΤΧΣ με την Επιτροπή Επιλογής (Selection Panel) να καθιστά στα μέλη της σημερινής Εκτελεστικής Επιτροπής πως δεν θα συνεχίσουν στο Ταμείο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Άρης Ξενόφος, ο αναπληρωτής CEO Γιώργος Κουτσός και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Αναστάσιος Γάγαλης ενημερώθηκαν από το Selection Panel πως δεν πέρασαν την αξιολόγηση και τους δόθηκε και χρόνος για να υποβάλουν γραπτά τις αντιρρήσεις τους.

Κατά πληροφορίες οι κ.κ. Ξενόφος και Κουτσός αν και αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά ικανοί κρίθηκε πως λόγω της πρότερης επαγγελματικής τους διαδρομής έχουν «δεσμούς» με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το σκεπτικό αυτό δείχνει πως κυβέρνηση και οι δανειστές έχουν έλθει σε συμφωνία για την τοποθέτηση στο ΤΧΣ στελεχών που δεν έχουν σχέσεις με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τα οποία διαθέτουν μεγάλη εποπτική εμπειρία.

Το μοναδικό στέλεχος που θα παραμείνει για μεταβατικό διάστημα θα είναι ο πρόεδρος του ΤΧΣ Γιώργος Μιχελής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στην εταιρεία συμβούλων που έχει αναλάβει να συγκεντρώσει τα βιογραφικά των ενδιαφερομένων για τις θέσεις διοίκησης του ΤΧΣ που σύντομα θα μείνουν κενές έχουν κατατεθεί «βαριά» βιογραφικά που περιλαμβάνουν ακόμη και πρώην κεντρικούς τραπεζίτες.

Δεομένου πάντως ότι η αξιολόγηση του ΤΧΣ θα καθυστερήσει αυτό οδηγεί σε παράταση της αξιολόγησης των Διοικητικών Συμβουλίων των τραπεζών από την πλευρά του ΤΧΣ με όλες τις ενδείξεις να συνηγορούν πως θα μετατεθεί για το Σεπτέμβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης