ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοψήφισμα Ιταλία: Σε χαμηλό βαρομετρικό το ευρώ

Στο 1,0506 δολάριο υποχώρησε το ευρώ μετά την επικράτηση του «Όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα και την ανακοίνωση της πρόθεσης παραίτησης από τον Ματέο Ρέντσι, με την ισοτιμία να υποχωρεί κατά 1,5%.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2105, όταν το ευρώ είχε πέσει τότε στο 1,0458 δολάριο.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές η διολίσθηση του ευρώ στον απόηχο του ιταλικού δημοψηφίσματος είναι κακή για την περαιτέρω πορεία του ευρώ, κακή για τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας ‘όπως τα ελληνικά, καθώς θα αυξήσει τα spreads τους, και κακή για τις μετοχές, ειδικά των ιταλικών τραπεζών.

Παρά το γεγονός ότι το ευρώ αποδυναμώθηκε περισσότερο από 3% έναντι του δολαρίου το Νοέμβριο, η κινητήρια δύναμη της ενδυνάμωσης του αμερικανικού νομίσματος ήταν η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές.

Η κλίμακα της ήττας του Ρέντσι είναι πιθανό να θέσει τους επενδυτές σε επιφυλακή για τυχόν περαιτέρω πολιτικές ανατροπές στην ευρωζώνη. Το δημοψήφισμα της Ιταλίας ακολουθείται από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές την άνοιξη στις οποίες η Μαρί Λεπέν, η ηγέτης του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αναμένεται να φτάσει μέχρι τον τελικό γύρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης