ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θολό» εξάμηνο για αξιολόγηση και οικονομία

Eurokinissi

Σε θολό τοπίο κινείται η ελληνική οικονομία και στον αέρα βρίσκονται τόσο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όσο και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Κοινοτικές πηγές δεν βλέπουν άμεση επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ούτε άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες για τις προσεχείς αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων για την Ελλάδα.

Πρώτο τεστ της νέας χρονιάς είναι η συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 12 Ιανουαρίου που αναμένεται να αποφασισθεί το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Ακολουθεί η σύνοδος του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου με μόνο ρεαλιστικό στόχο να δοθεί ώθηση στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς. Η κυβέρνηση εναποθέτει πλέον τις ελπίδες της για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και ακολούθως για την ένταξη στο QE κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου.

Η υπέρβαση αυτού του χρονικού οροσήμου θα περιπλέξει την κατάσταση εντάσσοντας την Ελλάδα στο πολιτικό κύκλο της Ολλανδίας (15 Μαρτίου), της Γαλλίας (23 Απριλίου και 7 Μαΐου) και της Γερμανίας (17 Σεπτεμβρίου). Έτσι, φαίνεται πολύ δύσκολο να υπάρξουν «παραγωγικά» Eurogroup για τη χώρα μας μετά τον Απρίλιο.

Οι περιπλοκές

Το κλείσιμο της αξιολόγησης θα εξαρτηθεί από το εάν κυβέρνηση, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ καταλήξουν σε συμφωνία για το ύψος των μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Κατά την Ελλάδα το δημοσιονομικό κενό για το 2018 είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ, κατά την Κομισιόν 400 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με το ΔΝΤ το κενό ξεπερνά τα 4,5 δισ. ευρώ!

Η ελληνική κυβέρνηση επενδύει στην «εξουδετέρωση» του Ταμείου, έχοντας την ελπίδα πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υποστηρίξει την έξοδο του ΔΝΤ από Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ καλλιεργεί και προσδοκίες ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αποδεχθεί τον περιορισμό της συμμετοχής του Ταμείου σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Πηγές από την Ουάσιγκτον με γνώση των διεργασιών μιλώντας στο CNN Greece χαρακτηρίζουν απίθανη μια οποιαδήποτε εμπλοκή του Ντόναλντ Τραμπ στα εσωτερικά του ΔΝΤ και χαρακτηρίζουν εξαιρετικά δύσκολη την υπαναχώρηση της Γερμανίας στο θέμα της χρηματοδοτικής συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όλα αυτά δείχνουν πως είναι πολύ πιθανόν η αξιολόγηση να συρθεί έως τον Ιούνιο, κάτι που θα δοκιμάσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου και θα μας επιστρέψει στην ταμειακή στενότητα του 2015. Με την παραδοχή πως αξιοποιώντας όλες τις πρόσφορες μεθόδους το Δημόσιο θα βρει χρήματα για να καλύψει εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες έως τον Ιούνιο, αυτό δεν θα μπορέσει να επαναληφθεί τον Ιούλιο, καθώς οι δανειακές υποχρεώσεις θα ξεπερνούν τα 6,2 δισ. ευρώ και θα είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν χωρίς νέα δόση. Έτσι, σε εκείνο το σημείο η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει στο μυαλό της αυτό το ενδεχόμενο και κάνει κάποιους σπασμωδικούς επικοινωνιακούς χειρισμούς. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ανεξάρτητα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορούν να εισπραχθούν τουλάχιστον τα κονδύλια που είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup του περασμένου Μαΐου για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Πρόκειται για άλλα 3,5 δισ. από τα συνολικά 7 δισ. που είχαν εγκριθεί γι’ αυτό τον σκοπό, αφού τα μισά ήδη δόθηκαν τον περασμένο χρόνο.

Κατά το οικονομικό επιτελείο αυτά τα χρήματα θα δοθούν κανονικά σε δύο δόσεις, 3-4 μηνών, αφού πρώτα πιστοποιηθεί ότι απορροφήθηκε το 80% της προηγούμενης. Η πρώτη δόση, 1,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται να δοθεί με βάση την απορροφητικότητα του τέλους Φεβρουαρίου, η οποία πιστοποιείται ένα μήνα μετά.

Ωστόσο, πηγές των θεσμών μιλώντας στο CNN Greece – το οποίο ανέδειξε το θέμα- εκφράζουν απορία για τις κυβερνητικές αναφορές και ξεκαθαρίζουν πως δεν θα γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση χωρίς να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η αξιολόγηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης