ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Τραμπ κόβει φόρους και αυξάνει το έλλειμμα των ΗΠΑ

CNN MONEY

Ριζικές αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προωθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, για ελάφρυνση των βαρών στη μεσαία τάξη και τις επιχειρήσεις. 

Δεδομένου ότι ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει προς το παρόν κάποιες εκτιμήσεις για το πώς θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ, πολλοί φοβούνται ότι η μείωση της φορολογίας θα ευνοήσει κυρίως τους πλουσιότερους Αμερικανούς και όχι τη μεσαία ή την κατώτερη τάξη και ότι θα αυξήσει σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Για τα φυσικά πρόσωπα το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ προβλέπει τη μείωση των κατηγοριών φορολογίας από επτά σε τρεις. Οι φορολογικοί συντελεστές για καθεμία κατηγορία διαμορφώνονται σε 12%, 25% και 35% αντίστοιχα.

Σήμερα, ο υψηλότερος συντελεστής φορολογίας φυσικών προσώπων διαμορφώνεται σε 39,6% και ο χαμηλότερος σε 10%. Επίσης υπάρχει πρόβλεψη ώστε το αμερικανικό Κογκρέσο να δημιουργήσει εάν χρειαστεί και τέταρτη κατηγορία, ώστε να επιβάλλεται φορολογία πάνω από 35% σε όσους έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα.

Αυτό φαίνεται πολύ πιθανό να γίνει καθώς, ανεπίσημα τουλάχιστον, υπάρχει η σχετική στήριξη από τον πολιτικό κόσμο. Επίσης το αφορολόγητο όριο καθορίζεται στα 12.000 δολάρια για φυσικά πρόσωπα και σε 24.000 δολάρια για παντρεμένα ζευγάρια τα οποία υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις προτείνεται η μείωση της φορολογίας τους από το 35% στο 20%. Η κίνηση αυτή είναι σύμφωνα με τον Τραμπ απαραίτητη προκειμένου οι αμερικανικές επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Για ειδικές κατηγορίες μικρών εταιρειών, των οποίων οι ιδιοκτήτες φορολογούνταν ως φυσικά πρόσωπα με ποσοστό 39,6% τώρα η φορολογία μειώνεται στο 25%.

Για να εγκριθεί το ανωτέρω σχέδιο πρέπει πρώτα να περάσει από το Κογκρέσο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης