ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: Πώς μια πόλη του Άινταχο αποφάσισε να καταστεί ενεργειακά ουδέτερη μέχρι το 2035

Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Keith Ridler

Ο δήμος της πόλης Μπόιζι του Άινταχο στις Ηνωμένες Πολιτείες ενέκρινε ένα σχέδιο, ώστε η περιοχή να έχει καταστεί ενεργειακά ουδέτερη μέχρι το 2035 και να έχει απαλλαγεί οριστικά από τον άνθρακα έως το 2050, με σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το Associated Press, το δημοτικό συμβούλιο της Μπόιζι αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει έναν Οδικό Χάρτη Κλιματικής Δράσης, ένα σχέδιο που θέτει ως στόχο την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.

Η ουδετερότητα έναντι του άνθρακα συνεπάγεται την περικοπή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο απόλυτο μηδέν. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που είναι υπεύθυνο για την υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας.

«Είναι μια ιστορική στιγμή για την πόλη μας», δήλωσε η δήμαρχος της Μπόιζι, Λόρεν Μακλίν μετά το πέρας της ψηφοφορίας.

«Είμαστε η γενιά που πρέπει να επιλύσει την κλιματική κρίση, γιατί η υγεία και η οικονομία εξαρτώνται από αυτό που κάνουμε εδώ και τώρα. Η Μπόιζ θα καταστεί ηγέτιδα πόλη στην κλιματική καινοτομία και θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε η ίδια.

Με πληθυσμό περίπου 225.000 κατοίκους, η Μπόιζι είναι η πρωτεύουσα πόλη του Άινταχο. Ο Οδικός Χάρτης Κλιματικής Δράσης παρέχει σημαντικά οφέλη όπως τη βελτίωση της δημόσιας υγείας αλλά και την ανάπτυξης μιας οικονομίας φιλικής απέναντι στο κλίμα.

Ο δρόμος για την επίτευξη της ενεργειακής ουδετερότητας έναντι του άνθρακα περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – τη φύτευση δένδρων που αποθηκεύουν τον άνθρακα αλλά και εκκλήσεις για τη χρήση λιγότερης ενέργειας και μείωσης των απορριμμάτων.

«Είναι ένα λεπτομερές σχέδιο με επιτεύξιμους στόχους. Δεν πρόκειται ούτε για διακήρυξη ούτε ευχολόγιο. Είναι ένα πραγματικό σχέδιο, το οποίο θα αρχίσουμε να εκτελούμε», δήλωσε ο Πάτρικ Μπάτζεντ, δημοτικός σύμβουλος της Μπόιζι.

«Έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε μερικούς από τους στόχους αυτούς πολύ πιο σύντομα απ’ όσο νομίζουμε. Βλέπω ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία, ώστε μαζί με άλλους ανθρώπους, είτε πρόκειται για οργανισμούς είτε ιδιώτες, να τα καταφέρουμε. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και θέλουμε να συμμετέχουμε σε όλο αυτό», είπε ο Τζίμι Χαλιμπέρτον, επίσης δημοτικός σύμβουλος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης