ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ρύπανση από πλαστικό: Ένα υλικό που χρησιμοποιήθηκε με λάθος τρόπο

Το πλαστικό διευκόλυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, όμως, όπως αποδεικνύεται, η λανθασμένη χρήση του, επί δεκαετίες, προκάλεσε σοβαρό πρόβλημα στον πλανήτη. Με τον όρο «πλαστικό» περιγράφουμε συνήθως διάφορα είδη PVC, πολυμερή μεγάλου μοριακού βάρους, με κύριο συστατικό παρασκευής τους τις συνθετικές ρητίνες. Τα πλαστικά υλικά είναι πολύ ανθεκτικά στη διάβρωση, πολλά από αυτά δεν είναι αποκοδομήσιμα, ενώ κάποια πλαστικά, όταν καίγονται, εκλύουν τοξικούς ατμούς.

Πλέον η κοινωνία μας έχει αντιληφθεί πως όσον αφορά στο πλαστικό, η λελογισμένη χρήση είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Η ανακύκλωση και η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού αποτελούν πολύ κρίσιμες παραμέτρους και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προωθούνται ως λύσεις.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace δραστηριοποιούνται κατά της αλόγιστης χρήσης πλαστικού. «Περίπου 4,8 - 12,7 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς μας, ενώ στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού. Στην Ελλάδα από τους 180.000 - 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως, μόνο ένα μικρό ποσοστό ανακυκλώνεται. Το υπόλοιπο καταλήγει στις χωματερές, τις πόλεις και τις θάλασσές μας. Καθημερινά στη χώρα μας σερβίρονται κατά μέσο όρο 1.000.000 πλαστικά ποτήρια μόνο για καφέ. Το πλαστικό σκοτώνει θαλάσσια ζώα, επιδρά αρνητικά στα θαλάσσια οικοσυστήματα και εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα, ενώ πιθανότατα καταλήγει και στο πιάτο μας», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της.

Πράγματι, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως πλαστικά των οποίων η χρήση έχει απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες, εξακολουθούν να εντοπίζονται στα ψάρια των ωκεανών. Έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) αναφέρει ότι 229.000 τόνοι πλαστικών διαρρέουν στη Μεσόγειο Θάλασσα κάθε χρόνο, ποσότητα που ισοδυναμεί με περισσότερα από 500 κοντέινερ ημερησίως. Όπως τονίζει η οργάνωση, εάν δεν ληφθούν σημαντικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κακής διαχείρισης αποβλήτων, που αποτελεί και τη βασική αιτία της θαλάσσιας μόλυνσης, αυτή η ποσότητα αναμένεται να διπλασιαστεί κατ' ελάχιστον έως το 2040.

Το πλαστικό έφερε πραγματική επανάσταση όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε, βελτιώνοντας σημαντικά πολλές καθημερινές λειτουργίες. Η αντοχή του, η ευελιξία του, οι αμέτρητες χρήσεις που μπορεί να έχει συνετέλεσαν στη διάδοσή του. Σήμερα όμως, η ανθρωπότητα γνωρίζει την περιβαλλοντική επιβάρυνση που δημιουργεί και προσπαθεί να την ανατρέψει. Ήδη από το 2015 με την θέσπιση ρυθμίσεων για τη χρήση της πλαστικής σακούλας, οι μετρήσεις δείχνουν πως το 72% των Ευρωπαίων έχει μειώσει τη χρήση της και πλέον μια νέα εποχή στη χρήση του πλαστικού, με βιώσιμα αποτελέσματα, δείχνει πως έχει ξεκινήσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης