ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταξίδι - «αστραπή» Δένδια στη Λιβύη για συνάντηση με τον στρατηγό Χαφτάρ

AP Photo/Boris Grdanosk

Στη Βεγγάζη μετέβη εκτάκτως το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου είχε συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός μετέβη στη Βεγγάζη με το κυβερνητικό αεροσκάφος γύρω στις 11:00 το πρωί προκειμένου να έχει άμεση συνάντηση με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού.

Η συνάντηση είχε έκτακτο χαρακτήρα ενώ το Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί, μέχρι στιγμής, σε καμία σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Δένδιας είχε επίσης επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα..

Εν συνεχεία ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο. Είχαν προηγηθεί επισκέψεις του κ. Δένδια σε Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ιορδανία.


Πηγή: Twitter

Σύμφωνα με λιβυκά ΜΜΕ, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της διοικούσας επιτροπής στη Βεγγάζη, Αμπντουλάχ Αλ Τάνι και τον Λίβυο ομόλογο του, Abdulhadi Al-Huwaij.


Πηγή: Twitter

Για τις τουρκικές πωλήσεις όπλων στην Λιβύη

Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Real News» σημείωσε πως η παραβίαση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Λιβύη από την Τουρκία αποδεικνύεται μέσα από έκθεση του ΟΗΕ

«Ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε, σε σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε προ ημερών, την παραβίαση από την Τουρκία του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λιβύης που είχε επιβληθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται η παραβατικότητα της Τουρκίας έναντι του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων της διεθνούς κοινότητας καθώς και η αδιαφορία της για τη σταθερότητα της περιοχής στο όνομα της εξυπηρέτησης των κακώς νοουμένων “εθνικών συμφερόντων” της. Δεν δείχνει να κατανοεί ότι, εντέλει, μόνο ζημιά προκαλεί στον εαυτό της».

Σε ό,τι αφορά τη στάση του ΟΗΕ απέναντι στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο κ. Δένδιας είπε πως ο γ.γ. του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, «άκουσε με προσοχή τις θέσεις μας και μου γνώρισε ότι θα παραπέμψει το θέμα στις νομικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να έχει και τη δική τους αρμόδια αντίληψη επί του θέματος».

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ σημειώνεται σε μια στιγμή που έχει κλιμακωθεί η ένταση στη Λιβύη, με ανάμειξη της Τουρκίας και της Ρωσίας, γεγονός που εντείνει την ανησυχία των ΗΠΑ.

Ενδεικτικά, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ από την κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων στην Λιβύη, αλλά και με τον αυξανόμενο αριθμό των Ρώσων μισθοφόρων που φέρονται να υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στο έδαφος.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγιέζ αλ Σάραζ, δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον παραμένει ουδέτερη στη διαμάχη, ενώ συνομιλεί με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβάλλουν κάποια συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης