ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Συμφωνήσαμε με τον Χαφτάρ στην ακυρότητα των μνημονίων Ερντογάν - Σάρατζ

ΙΝΤΙΜΕ

Είχαμε μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία» με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της συνάντησής τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, τα θέματα στα οποία στάθηκαν ήταν η «κατάσταση στη Λιβύη, η διαδικασία του Βερολίνου και η επόμενη μέρα στη Λιβύη».

«Ενθαρρύναμε τον στρατάρχη να συμμετάσχει με εποικοδομητικό πνεύμα στο Βερολίνο και να επιχειρήσει να επιτύχει την κατάπαυση πυρός και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Λιβύη, την απομάκρυνση μισθοφόρων και την αναγνώριση της ακυρότητας των μνημονίων», που υπέγραψαν ο Τούρκος πρόεδρος με τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, σημείωσε ο κ. Δένδιας και γνωστοποίησε ότι ο κ. Χαφτάρ, συμφώνησε σε όλα τα σημεία.

«Συμφώνησε σε όλες τις παραπάνω παρατηρήσεις μας», είπε και υπογράμμισε πως η Αθήνα είναι διατεθειμένη να βοηθήσει στις προσπάθειες να επέλθει η ανακωχή στην περιοχή, αλλά και να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές προσπάθεις για επιβολή εμπάργκο όπλων και μισθοφόρων.

Επανέλαβε την ελληνική θέση για τη διάσκεψη του Βερολίνου, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του η Γερμανία να αποτελέσει «θεματοφύλακα της ευρωπαϊκής θέσης».

«Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση αναγνωρίζει την ακυρότητα και την ανυπαρξία των μημονίων που υπεγράφησαν. Περιμένουμε από Γερμανία να εκφράσει την ευρωπαϊκή θέση, όπως και από τις άλλες χώρες».

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι «ο στρατηγός Χαφταρ είπε δεσμεύτηκε ότι θα θέσει το θέμα ακυροτητας των μνημονίων σε υψηλή προτεραιότητα στο Βερολίνο καθώς εκτιμά ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης